Petr Brukner

Petr Brukner

Datum narození: 19. 5. 1943
Místo narození: Písek
Profese: herec, oponář, kulisák, projektant
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Herec Petr Brukner, obdařený vysoko položeným hlasem, se proslavil v Divadle Járy Cimrmana, z jehož repertoáru jsou nejznámější hry Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka.

Původním povoláním projektant Petr Brukner začal roku 1967 v Divadle Járy Cimrmana pracovat jako oponář a kulisák. Přes roli studenta cimrmanologie ve hře Hospoda na mýtince se vypracoval na kmenového člena souboru.

V hrách s tematikou fiktivního českého génia Járy Cimrmana, které jsou převážně z dílny dvojice Ladislav Smoljak - Zdeněk Svěrák, Petr Brukner proslul naivním projevem podpořeným vysoko položeným hlasem.

Zahrál si třeba svatého Václava v Českém nebi. Podobně jako jeho herecký kolega Miloň Čepelka, tak i Petr Brukner často ztvárňoval ženské postavy. Jmenujme např. princeznu Zlatovlásku v Dlouhém, Širokém a Krátkozrakém Andulku Šafářovou ve Švestce nebo Vlastičku v Záskoku.

Petr Brukner se objevil i v řadě filmů. Šlo sice o epizodní role, zato výrazné. Programátora Jáchyma ztvárnil v komedii Oldřicha Lipského Jáchyme, hoď ho do stroje (1974), prodavače v Samotě u lesa (1976), traktoristu ve Slavnostech sněženek (1983), řidiče autobusu v Obecné škole (1991) nebo penzistu v parku ve Vratných lahvích (2007).

Svérázné herectví a komediální talent Petra Bruknera Zdeněk Svěrák využil také v televizních skečích s „panem Leopoldem Brašnářem, který je pozoruhodný tím, že nekrade“.

 

Články o celebritě

Proč chyběl Václav Neckář na odhalování Menzelovy desky? Musel do nemocnice! Proč chyběl Václav Neckář na odhalování Menzelovy desky? Musel do nemocnice! Měl být na odhalování pamětní desky oscarového režiséra Jiřího Menzela (†82), místo toho musel k lék... číst článek
Cimrmani Brukner a Čepelka pro Blesk nejen o ztrátě kolegů: Chybí nám! Bojíme se, kdo je další na řadě Cimrmani Brukner a Čepelka pro Blesk nejen o ztrátě kolegů: Chybí nám! Bojíme se, kdo je další na řadě V posledních letech utrpěli velké osobní ztráty. Nejen o nich, ale také o tom, jak je to s budoucnos... číst článek
Tajemství slavné role Abrháma: O vrchního bojoval s Nárožným Tajemství slavné role Abrháma: O vrchního bojoval s Nárožným Se zesnulou hvězdou komedie Vrchní prchni se dnes ve spořilovském kostele rozloučí rodina, fanoušci ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Alexej Kolva
Alexej Kolva
zobrazit profil František Skopal
František Skopal
zobrazit profil Melissa McCarthy
Melissa McCarthy
zobrazit profil Eva Hrušková
Eva Hrušková
zobrazit profil Lenka Zahradnická
Lenka Zahradnická
zobrazit profil Ilja Prachař
Ilja Prachař
zobrazit profil Ebon Moss-Bachrach
Ebon Moss-Bachrach
zobrazit profil Rory Cochrane
Rory Cochrane