Cyril Svoboda

Datum narození: 24. 11. 1956
Místo narození: Praha
Profese: politik KDU-ČSL, bývalý ministr zahraničí, poradce premiéra
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Politik KDU-ČSL Cyril Svoboda, který vystřídal křesla ministra vnitra, zahraničí a šéfa resortu místního rozvoje, se roku 2018 stal poradcem premiéra Andreje Babiše.

Po absolvování Právnické fakulty Univerzity Karlovy byl Cyril Svoboda podnikovým právníkem společnosti Transga a posléze dělal notáře.

CYRYL SVOBODA SI POSEDĚL S PUTINEM

Do politiky Cyril Svoboda vstoupil roku 1990, kdy se stal poradcem místopředsedy vlády pro lidská práva, restituce a vztahy mezi státem a církvemi. Krátce působil jako asistent na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy.

Roku 1991 se Cyril Svoboda stal poradcem předsedy federální vlády ČSFR a záhy nato ředitelem legislativní sekce v Úřadu vlády ČR a sekretářem Legislativní rady české vlády. V období 1992 až 1996 zastával funkci prvního náměstka ministra spravedlnosti.

Do KDU-ČSL Cyril Svoboda vstoupil roku 1995, za niž byl ve vládě Josefa Tošovského ministrem vnitra. Ve volbách 1998 poprvé získal poslanecký mandát. Za premiéra Vladimíra Špidly coby místopředseda vlády zasedl do křesla ministra zahraničí, v němž se udržel i ve vládách Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka.

Pár měsíců byl Cyril Svoboda ministrem pro místní rozvoj ve vládě Mirka Topolánka. Do voleb 2010 vedl lidovce jako jejich předseda, jenže po odchodu Miroslava Kalouska a dalších politiků do nově vzniklé TOP 09 KDU-ČSL utrpěla drtivou porážku - prvně v dějinách samostatné ČR se nedostala do Sněmovny. Cyril Svoboda na post předsedy rezignoval.

Po odchodu z vrcholové politiky se Cyril Svoboda začal věnovat výuce na několika vysokých školách. V roce 2011 založil Diplomatickou Akademii v Praze, kterou šéfoval. V lednu 2018 média oznámila, že se stal členem týmu poradců premiéra Andreje Babiše.

O CYRILU SVOBODOVI ČTĚTE ZDE>>

Cyril Svoboda a jeho téměř k nerozeznání podobné dvojče Josef Svoboda jsou vnuky národohospodáře Gustava Heidlera, synovci teologa Alexandra Heidlera, prasynovci historika Jana Heidlera a národohospodáře a politika Ferdinanda Heidlera.

S lékařkou Věnceslavou Svobodovou Cyril Svoboda vychoval čtyři syny: Václava, Norberta a dvojčata Radima a Vojtěcha.

 

Články o celebritě

Bouře nebo jen přeháňka? Sedm otázek a odpovědí k přestřelce Fica s Fialou Bouře nebo jen přeháňka? Sedm otázek a odpovědí k přestřelce Fica s Fialou Taková roztržka tu nebyla od 90. let! Kabinet Petra Fialy rozhodl, že kvůli protiukrajinské politice... číst článek
Poslední rozloučení s hudebním kritikem Jiřím Černým (†87): Plakala i Rottrová a Petr Janda! Poslední rozloučení s hudebním kritikem Jiřím Černým (†87): Plakala i Rottrová a Petr Janda! Přestože byli často terčem jeho kritik, s hudebním publicistou a kritikem Jiřím Černým (†87) se přiš... číst článek
Velká rošáda na českých ambasádách: Hraje se o posty velvyslanců i statisícové náhrady Velká rošáda na českých ambasádách: Hraje se o posty velvyslanců i statisícové náhrady Velké výměny se očekávají na českých ambasádách po celém světě. S pozicí velvyslance se pojí řada po... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Alexandra Udženija
Alexandra Udženija
zobrazit profil Lukáš Kolářík
Lukáš Kolářík
zobrazit profil Bořivoj Šarapatka
Bořivoj Šarapatka
zobrazit profil Josef Janů
Josef Janů
zobrazit profil Eva Zamrazilová
Eva Zamrazilová
zobrazit profil Pavel  Čekan
Pavel Čekan
zobrazit profil Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta