Billy Crudup

Billy Crudup

Datum narození: 8. 7. 1968
Místo narození: Manhasset, New York, USA
Výška: 174 cm
Profese: herec
Znamení: Rak

Životopis

Herec Billy Crudup se společně s kolegyní Julianne Moore a jejím manželem, režisérem Bartem Freundlichem, stal jedním z hostů 54. MFF Karlovy Vary.

Po absolutoriu herectví na New York University’s Tisch School of Arts se Billy Crudup prosadil na Broadwayi. Za divadelní role byl opakovaně nominován na cenu Tony. V roce 2007 nominaci proměnil za svůj výkon ve hře Toma Stopparda The Coast of Utopia.

V polovině 90. let 20. století se Billy Crudup začal pravidelně objevovat na filmovém plátně. Již první snímky mu přinesly spolupráci s režisérskými esy. S Barrym Levinsonem natočil drama Spáči (1996), s Woody Allenem hudební komedii Všichni říkají: Miluji tě (1996).

Za roli ve filmu Jesus’ Son (1999) byl Billy Crudup nominován na Independent Spirit Award. Popularitu mu přineslo ztvárnění rockového muzikanta Russella Hammonda v hudební komedii Na pokraji slávy (2000). Tim Burton si jej vybral do své romantické fantasy Velká ryba (2003).

Do sci-fi hororu Vetřelec: Covenant Billyho Crudupa obsadil Ridley Scott, do romantické komedie Nevěřte mužům a dramatu Po svatbě Bart Freundlich, který jednu z klíčových postav v obou snímcích svěřil své manželce Julianne Moore.

V roce 2019 Billy Crudup přijal pozvání na 54. mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.

Partnerkou Billyho Crudopa byla v letech 1996 až 2003 herečka Mary-Louise Parker, s níž má syna Williama.

 

Další Herci

zobrazit profil Sean Connery
Sean Connery
zobrazit profil Jitka Asterová
Jitka Asterová
zobrazit profil Anna Čtvrtníčková
Anna Čtvrtníčková
zobrazit profil Joel David Moore
Joel David Moore
zobrazit profil Luděk Sobota
Luděk Sobota
zobrazit profil Tessa Thompson
Tessa Thompson
zobrazit profil Catherine Deneuve
Catherine Deneuve
zobrazit profil Jiří Voskovec
Jiří Voskovec