Související celebrity

Životopis

Fyzikální chemik Jiří Drahoš, dlouholetý předseda Akademie věd ČR a neúspěšný prezidentský kandidát, se ve volbách 2018 stal senátorem.

Po absolvování Vysoké školy chemicko-technologická v Praze se Jiří Drahoš roku 1972 vydal na vědeckou dráhu, když nastoupil do Ústavu teoretických základů chemické techniky ČSAV (nynější Ústav chemických procesů Akademie věd České republiky). V letech 1992 až 1995 zastával post zástupce ředitele, poté ústav sedm let šéfoval. Od roku 2005 působil čtyři léta v Akademii věd ČR na postu místopředsedy, posléze ji až do 24. března 2017 řídil.

JIŘÍ DRAHOŠ – ROZHOVOR PRO REFLEX

Roku 1994 Jiří Drahoš získal titul docent na VŠCHT v Praze a pět let nato obhájil doktorát věd. Roku 2003 se stal univerzitním profesorem v oboru chemické inženýrství. Čestný doktorát mu udělila Slovenská technická univerzita v Bratislavě.

Jiří Drahoš má za sebou i zkušenosti ze zahraničí. Působil ve Spolkové republice Německo či na Univerzitě São Paulo v Brazílii. Jako spoluautor je zapsán pod 14 patenty, vydal na šest desítek prací v odborných mezinárodních periodikách.

V říjnu 2016 Jiří Drahoš oznámil, že zvažuje kandidaturu na funkci prezidenta ČR. Koncem března 2017 svá slova potvrdil s tím, že se o tento post hodlá ucházet jako nezávislý, nikoli stranický kandidát. Postoupil do druhého kola voleb 2018, v něchž ho těsnou většinou porazil Miloš Zeman.

Ve volbách 2018 se Jiří Drahoš rozhodl kandidovat na senátora. Získal podporu TOP 09, ODS, hnutí STAN a Strany zelených. Křeslo v horní komoře získal hned v prvním kole, když porazil svou někdejší podřízenou Evu Sykovou, která byla senátorkou za ČSSD.

O JIŘÍM DRAHOŠOVI ČTĚTE ZDE>>

Jiří Drahoš je ženatý. S manželkou Evou má dvě dcery – Radku a Lenku.

VŠE O SENÁTNÍCH VOLBÁCH 2018 NAJDETE ZDE>>

 

 

           

 

Články o celebritě

Finále StarDance: Slavní v sále a divočina v zákulisí! Tohle v televizi neukázali Finále StarDance: Slavní v sále a divočina v zákulisí! Tohle v televizi neukázali Už hodinu a půl před přenosem se začali scházet první hosté a diváci, kteří nechtěli sledovat finále... číst článek
Smrt pěvkyně Soni Červené (†97): Slzy a reakce slavných! Smrt pěvkyně Soni Červené (†97): Slzy a reakce slavných! Ve věku neuvěřitelných 97 let skonala operní diva a slavná mezzosopranistka Soňa Červená. Dopad této... číst článek
Už není prezidentem: Velké loučení s Milošem Zemanem Už není prezidentem: Velké loučení s Milošem Zemanem Desetiletá éra Miloše Zemana (78) na Pražském hradě se včerejškem uzavřela. Svoji kariéru tak končí ... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Yemi Akinyemi
Yemi Akinyemi
zobrazit profil Adriana Bobeková
Adriana Bobeková
zobrazit profil Magdaléna Sidonová
Magdaléna Sidonová
zobrazit profil Stanley Tucci
Stanley Tucci
zobrazit profil Iva Milerová
Iva Milerová
zobrazit profil Jana Kadlecová
Jana Kadlecová
zobrazit profil Amber Heard
Amber Heard