František Filip

František Filip

Datum narození: 26. 12. 1930
Datum úmrtí: 9. 1. 2021
Místo narození: Písek
Profese: režisér

Související celebrity

Životopis

František Filip dal českým divákům legendární Chalupáře. Nejde ovšem ani zdaleka o jeho jediný počin. Na svém kontě má na 600 filmů, ačkoli se při studiích zabýval spíše divadlem.

Na svém kontě má František Filip na 600 filmů a televizních pořadů nejrůznějších žánrů. Rodák z Písku se ovšem k filmu dostal přes dětské divadlo.

Do televize přišel v roce zahájení pravidelného vysílání

Divadlem se zabýval i během studia pražské FAMU, kde o něm jako svou první ročníkovou práci natočil dokument. Po dokončení studia v roce 1954 nastoupil do tehdy začínající Československé televize, se kterou následně spojil celou svojí kariéru. Do říše dětí pronikl loutkovými seriály Broučci Ferda Mravenec, do říše dospělých pak seriálem Tři chlapi v chalupě.

Ve chvíli, kdy vstoupil František Filip „do služeb“ Barrandova, přibyla na jeho konto další významná díla jako Utrpení mladého BoháčkaPavlem Landovským, Nezralé maliny s Milošem Nedbalem, Ladislavem Peškem či Františkem Filipovským, Ikarův pád s Vladimírem Menšíkem, Janou Hlaváčovou a Jaromírem Hanzlíkem, Kočár nejsvětější svátosti s Janem Werichem a mnoho dalších.

Jméno František Filip zaznívá i v zahraničí, a to převážně kvůli adaptacím předloh světové klasiky. Prodaná nevěsta se tak mohla objevit na obrazovkách a co více, stejně jako řada jeho dalších prací dostala možnost získat mezinárodní ocenění.

Legendární Chalupáři vznikly v roce 1975

A s jakými dalšími díly je František Filip spojován? Největší ohlas sklidil seriál z roku 1975 Chalupáři, ve kterém předvedli své skvělé výkony Jiří Sovák, Josef Kemr, Jiřina Bohdalová a další (Filip je i po letech moc chválil za výkony). Nemalý úspěch zaznamenaly i filmy a seriály jako Byl jednou jeden dům, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Případ Platfus, Cirkus Humberto (1988), Náhrdelník s Libuší Šafránkovou, Kulihrášek a zakletá princezna, Pra pra pra, F. L. Věk (s vynikajícím Radoslavem Brzobohatým), Sňatky z rozumu, aj. Tyto oblíbené a stále reprízované seriály jsou pro slavného režiséra dodnes zlatý důl.

 Režisér František Filip zemřel 9. ledna 2021. Bylo mu 90 let.

 

Články o celebritě

Bohdalová, Karel Vágner a kdo další? 29 nových majitelů metálů! Bohdalová, Karel Vágner a kdo další? 29 nových majitelů metálů! Vladislavský sál, kde se předávají státní vyznamenání, byl už podruhé po sobě na 28. října prázdný. ... číst článek
Oslavy 28. října na Hradě budou odloženy, přiznal Mynář. Změnit to může jen Zeman Oslavy 28. října na Hradě budou odloženy, přiznal Mynář. Změnit to může jen Zeman Ceremoniál k předávání státních vyznamenání bude z 28. října odložen na pozdější termín, pokud prezi... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Tomáš Bařina
Tomáš Bařina
zobrazit profil Matthew  Vaughn
Matthew Vaughn
zobrazit profil Stanley Tucci
Stanley Tucci
zobrazit profil Petr Nikolaev
Petr Nikolaev
zobrazit profil Martin Dolenský
Martin Dolenský
zobrazit profil Pavel Čechák
Pavel Čechák
zobrazit profil Anna Kohoutová
Anna Kohoutová