Jan Chvojka

Datum narození: 17. 12. 1980
Místo narození: Hlinsko
Profese: politik ČSSD, 5. ministr pro lidská práva a rovné příležitosti
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Politik ČSSD Jan Chvojka, 5. ministr pro lidská práva a rovné příležitosti, byl v letech 2010 až 2021 poslancem.

Absolvoval právo na Masarykově univerzitě v Brně. Titulu JUDr. Jan Chvojka dosáhl na Univerzitě Karlově v Praze.

JAN CHVOJKA - KAM PŘIŠEL JAKO PRVNÍ?

Poslancem za ČSSD, do níž Jan Chvojka vstoupil roku 2007, se stal ve volbách 2010 a zastupitelem Pardubického kraje v roce 2016. V letech 2014 až 2016 byl i chrudimským zastupitelem, ale po jmenovnání ministrem se mandátu vzdal.

Výrazně na sebe Jan Chvojka upozornil, když v roce 2015 podal stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání na přímý přenos z předávání cen ankety Český slavík 2015 na TV Nova. Vadila mu na předávání cen kapela Ortel, která dle něj hlásá xenofobii a antisemitismus. Rada jeho stížnosti nevyhověla. V lednu 2016 zveřejnili hackeři z neonacistického webu White Media soukromé e-maily Jana Chvojky jako pomstu za podanou stížnost.

Po neúspěšných krajských a senátních volbách 2016 se premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka rozhodl, že Jan Chvojka nahradí na postu ministra bez portfeje Jiřího Dienstbiera mladšího. Prezident Miloš Zeman jej do funkce jmenoval 30. listopadu 2016, a to s účinností od následujícího dne.

Ministr Jan Chvojka se v únoru 2017 rozhodl ukončit činnost projektu proti nenávisti HateFree Culture, za kterým stál jeho předchůdce Jiří Dienstbier. Ministr kampani nepřímo vytkl nesrozumitelnost pro jiné skupiny, než jsou studenti a intelektuálové.

V parlamentních volbách 2017 se Jan Chvojka stal lídrem sociálních demokratů v Pardubickém kraji a získal křeslo ve Sněmovně. Ve volbách 2021 ČSSD z dolní komory vypadla.

O JANU CHVOJKOVI ČTĚTE ZDE>>

Jan Chvojka je ženatý a má čtyři syny.

 

 

Články o celebritě

Hamáček dál vede ČSSD s Onderkou, Petříčka asi čeká konec ve vládě. Maláčovou doplnili nováčci Hamáček dál vede ČSSD s Onderkou, Petříčka asi čeká konec ve vládě. Maláčovou doplnili nováčci Sociální demokraté na premiérovém online sjezdu rozhodli, že je dál povede stávající šéf, vicepremié... číst článek
Nový volební zákon: Poslanci podpořili lidoveckou verzi, Vondráček ji chce jako záložní Nový volební zákon: Poslanci podpořili lidoveckou verzi, Vondráček ji chce jako záložní Sněmovna v prvním kole podpořila v souladu s dohodami klubů odkládanou volební novelu KDU-ČSL, která... číst článek
Sněmovna odklepla bonus 370 korun za den v karanténě. Maláčová slaví izolepou Sněmovna odklepla bonus 370 korun za den v karanténě. Maláčová slaví izolepou Lidé v nařízené karanténě budou moci dostávat k náhradě mzdy bonus až 370 korun za den, a to podle v... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Monika Jarošová
Monika Jarošová
zobrazit profil Josef Suchánek
Josef Suchánek
zobrazit profil Petr Šilar
Petr Šilar
zobrazit profil Radim Babinec
Radim Babinec
zobrazit profil Zdenka Szukalská
Zdenka Szukalská
zobrazit profil Martin Kolovratník
Martin Kolovratník
zobrazit profil Ivo Pojezný
Ivo Pojezný
zobrazit profil Ivana Stráská
Ivana Stráská