Karel Holas

Datum narození: 18. 4. 1961
Místo narození: Svitavy
Profese: hudební skladatel, houslista, zpěvák
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Hudebník Karel Holas se proslavil se skupinami České srdce a Čechomor. Složil muziku k řadě filmů, divadelních her a reklamních spotům.

Vystudoval brněnskou konzervatoř. Karel Holas hrál v řadě skupin, jako jsou např. ETC, ZOO či Tři sestry. Spolupracoval na albech Marty Kubišové, Jiřího Dědečka, Vladimíra Mišíka, Petra Nováka, Jaromíra Nohavici či kapely Tichá dohoda.

KAREL HOLAS - XAVERŮV KŘÍŽOVÝ VÝSLECH

V roce Sametové revoluce 1989 Karel Holas založil skupinu České srdce, s níž mu vyšla alba České srdce, Srdce z Avalonu a Oheň voda vzduch. V roce 1994 začal hrát na pětistrunné housle a zpívat ve skupině Čechomor.

V letech 1993 až 1995 Karel Holas spolupracoval s Alanem Stivellem, se kterým natočil album Again a absolvoval s ním evropské turné. Na svou spolupráci navázali roku 2003 koncertem na stadionu v Paříži.

Kromě písniček Karel Holas složil hudbu k celovečerním filmům, divadelním hrám, animovaným (mj. večerníčkový seriál Jak to chodí u hrochů) i dokumentárním snímkům nebo reklamním spotům (např. Bohemia dobroty, Starobrno).

Na filmovém plátně se Karel Holas objevil v celovečerním hudebním snímku Petra Zelenky Rok ďábla, kde si zahrál sám sebe. Společně s kolegy z Čechomoru a Jaromírem Nohavicou k němu složil muziku, za niž získali Českého lva v kategorii Nejlepší hudba.

Na Českého lva byl Karel Holas nominován také za hudbu k tragikomedii Petra Zelenky Příběhy obyčejného šílenství. Muziku složil též mj. k westernu Letní láska nebo ke komedii Svatba na bitevním poli.

Na divadelních prknech se Karel Holas předvedl coby houslista v Prodané nevěstě nebo muzikant v Kouzelníkovi z Lublinu.

O KARLU HOLASOVI ČTĚTE ZDE>>

Skladatel Karel Holas je držitelem několika prestižních ocenění, mj. za hudbu k reklamě Sazka babky získal Grand Global Gaming Award Oslo Relations 1999.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Josef Vařeka
Josef Vařeka
zobrazit profil Zdeněk Jurečka
Zdeněk Jurečka
zobrazit profil Avicii (Tim Bergling)
Avicii (Tim Bergling)
zobrazit profil Keith Richards
Keith Richards
zobrazit profil Slávek Janda
Slávek Janda
zobrazit profil Michal Foret
Michal Foret