Jiří Klem

Jiří Klem

Datum narození: 18. 3. 1944
Místo narození: Liberec
Profese: herec, dabér, pedagog
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Jiří Klem před kamerou ztvárnil desítky zejména epizodních rolí. Nerudného otce si zahrál jak v Ordinaci v růžové zahradě, tak v Lince.

Ochotničil již od mládí. Po střední škole nastoupil na DAMU; absolvoval v roce 1966. První angažmá Jiří Klem dostal v souboru Divadla za branou. Téměř 25 let působil na prknech smíchovského Realistického divadla Zdeňka Nejedlého (později Divadlo Labyrint, a od roku 2002 Švandovo divadlo).

JIŘÍ KLEM - „TREST“ ZA MAJORA ZEMANA

Jiří Klem prošel řadou divadelních scén

Objevil se i na dalších scénách: Divadlo Radka Brzobohatého, Letní shakespearovské slavnosti, Divadlo U Hasičů, Divadlo Komedie, Divadlo v Dlouhé, Divadlo v Řeznické. Po Sametové revoluci 1989 měl Jiří Klem úraz a byl bez stálého angažmá.

Uplatnění posléze Jiří Klem našel v Městských divadlech pražských. Jmenujme některá představení: Pan Kaplan má třídu rád (s Oldřichem Víznerem v hlavní roli); Sen čarovné noci; Drž mě pevně, miluj mě zlehka; Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách.

Prince si Klem zahrál v Krásce a zvířeti

Už od dob studií se Jiří Klem začal objevovat na filmovém plátně i na televizní obrazovce. Na svém kontě má na devět desítek především menších rolí (Osud jménem Kamila, Noc nevěsty, Sokolovo, Osvobození Prahy, Putování Jana Amose, Malý Pitaval z velkého města, Hraběnky).

Snad jedinou výjimkou je pohádka režiséra Antonína Moskalyka z roku 1971 Kráska a zvíře, kde si Jiří Klem po boku Jany Šulcové zahrál hlavní roli, tedy prince.

Jiří Klem dostal cenu za dabing

Jako nerudný důchodce Svatopluk Suchý, otec seriálového primáře chirurgie Davida Suchého v podání Jana Čenského, se Jiří Klem představil v Ordinaci v růžové zahradě. Podobnou postavu - protivnýho fotra - dostal v seriálu Linka, kde má syna policistu Filipa, jehož ztvárnil Ondřej Brzobohatý Gregor.

Svůj příjemný výrazný hlas Jiří Klem uplatnil v dabingu. Daboval snad stovky postav. Napřiklad Dartha Vadera ve Star Wars. Za Vlastimila Harapese namluvil postavu Jindřicha v komediích Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny.

V roce 2019 Jiří Klem dostal Cenu Františka Filipovského za dlouhodobé herecké mistrovství v dabingu. Nezanedbatelná je i jeho práce pedagogická. V letech 1975 až 1990 byl profesorem herectví na DAMU.

 

Články o celebritě

Nejzajímavější momenty z pohřbu Klapky (†89): Ivanka Devátá nebožtíkovi vynadala! Proč? Nejzajímavější momenty z pohřbu Klapky (†89): Ivanka Devátá nebožtíkovi vynadala! Proč? V Divadle Na Fidlovačce se nejbližší pozůstalí i široká veřejnost v pátek rozloučili se slavným herc... číst článek
Pohřeb dabéra Columba Dalimila Klapky (†89): Scénář rozloučení na Fidlovačce! Pohřeb dabéra Columba Dalimila Klapky (†89): Scénář rozloučení na Fidlovačce! Na výslovné přání rodiny nebudou stát kolegové čestnou stráž u rakve. Poslední rozloučení s dabérem ... číst článek
Družka Stanislava Fišera (†90) před pohřbem: Někteří kolegové na něj zapomněli! Družka Stanislava Fišera (†90) před pohřbem: Někteří kolegové na něj zapomněli! Před pohřbem svého milovaného muže si družka Stanislava Fišera (†90) posteskla, že na něj někteří ko... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jan Dolanský
Jan Dolanský
zobrazit profil Miloš Kopecký
Miloš Kopecký
zobrazit profil Hana Gregorová
Hana Gregorová
zobrazit profil Štěpán Benoni
Štěpán Benoni
zobrazit profil Stanislav Majer
Stanislav Majer
zobrazit profil Kim Kardashian
Kim Kardashian
zobrazit profil Oldřich Vlach
Oldřich Vlach
zobrazit profil Zdena Hadrbolcová
Zdena Hadrbolcová