Tomáš Vorel st.

Datum narození: 2. 6. 1957
Místo narození: Praha
Profese: režisér, scenárista, herec
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Tomáš Vorel se stal jedním z nejvýraznějších českých režisérů. A přitom stačilo málo a mohli bychom ho znát spíše jako slavného inženýra.

Svou vysokoškolskou kariéru totiž Tomáš Vorel započal na ČVUT.  Už v té době ho ale bavilo filmování a jeho první amatérské počiny se datují právě do dob studia na stavební fakultě. Ve svých 25 letech nicméně přešel na FAMU, kterou také úspěšně absolvoval. Navíc s pověstí mimořádného talentu.

V zápětí, po ukončení školy, v roce 1989, Tomáš Vorel natočil povídkovou Pražskou pětku, která je dodnes považována za jeden z nejlepších českých filmařských počinů. Následoval dnes už také legendární film Kouř (1990).

V roce 1996 založil vlastní distribuční firmu VOREL FILM a sám si distribuoval svůj téměř autobiografický snímek Kamenný most. Ten však kritika smetla a Tomáš Vorel přiznal, že po tomto neúspěchu chtěl dokonce spáchat sebevraždu.

V roce 2000 šla do kin Cesta z města, do té doby jeho divácky vůbec nejúspěšnější dílo, jež kritizuje tehdejší odklon člověka od přírody. Na Cestu z města navazuje film z roku 2012, Cesta do lesa, kde se podobně jako v prvním díle objevuje Tomáš Hanák a Barbora Nimcová. Do pokračování si obsadil momentálně velmi populární Annu Linhartovou nebo také svého syna Tomáše Vorla ml., se kterým vytvořil poměrně úspěšnou uměleckou dvojici.

To totiž dokázali už ve filmu Gympl (2007) a jeho volném pokračování Vejška, které mělo premiéru v lednu 2014. Oba předčily v divácké oblíbenosti i Cestu z města a pro svoji generaci se stali téměř kultovními.

Jistě i proto, že autoři otevírali kontroverzní témata a Tomáš Vorel byl tak např. nařčen z toho, že veřejně propaguje graffiti. Na filmu ostatně spolupracoval se skutečnými graffiti umělci a na scénáři se dokonce podílel jeden z nejznamějších českých streetartistů Pasta Oner.

Hudbu k filmu skládal DJ Mike Trafic, producent legendární rapové skupiny PSH. V obou snímcích vedle již zmiňovaného Tomáše Vorla ml. zazářil Jiří Mádl, kterému scénář předepisuje několik lechtivých scén.

Po tomto úspěchu se žánr ze školních lavic stal mezi producenty velmi populární, příkladem za všechny budiž novácký seriál Gympl s ručením omezeným.

Mezi další filmy Tomáše Vorla patří groteska Skřítek (2005) nebo komedie Jak ulovit miliardáře (2009).

Tomáše Vorla můžeme výjimečně potkat i v roli herce (Perníková věž, Mazaný Filip) a nelze také nezmínit, že stál  u zrodu divadla Sklep.

Jeho oblíbenými komiky jsou Felix Holzman a Luděk Sobota.

 

Články o celebritě

Eva Holubová o konci ve Slunečné: Stýskat se mi nebude! Eva Holubová o konci ve Slunečné: Stýskat se mi nebude! Definitivní tečku za divácky oblíbeným seriálem Slunečná udělala Eva Holubová (62). Na sociálních sí... číst článek
Divoká premiéra Cesty domů: Vorel vybrabčil Šteindlera, hrdličky Boudová s Tunou a rozlítaný Bolek! Divoká premiéra Cesty domů: Vorel vybrabčil Šteindlera, hrdličky Boudová s Tunou a rozlítaný Bolek! Slavné „sklepáky“ už dohnal věk? Koneckonců už je to spoustu let, co hráli první divadelní představe... číst článek
Životní chyba Chantal Poullain (65)? Pořád ho miluju, tvrdí Životní chyba Chantal Poullain (65)? Pořád ho miluju, tvrdí S hercem Bolkem Polívkou byli partnery nejen na divadelních prknech, ale i ve skutečnosti. Vztah nic... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Jaromír Polišenský
Jaromír Polišenský
zobrazit profil Marie Poledňáková
Marie Poledňáková
zobrazit profil Libor Kodad
Libor Kodad
zobrazit profil Woody Allen
Woody Allen
zobrazit profil Věra Chytilová
Věra Chytilová
zobrazit profil Lenka Wimmerová
Lenka Wimmerová
zobrazit profil Jan Kačena
Jan Kačena
zobrazit profil Helena Třeštíková
Helena Třeštíková