Hanuš Bor

Hanuš Bor

Datum narození: 26. 12. 1950
Místo narození: Praha
Profese: herec, dabér

Související celebrity

Životopis

Herec Hanuš Bor se proslavil už jako dítě. Hrál v řadě filmů a nazpíval tehdy slavnou píseň o kosmonautu Jurii Gagarinovi. Kumštu zůstal věrný po celý svůj život.

V uměleckém světě se Hanuš Bor pohyboval od malička. V 50. a 60. letech 20. století byl dětskou filmovou hvězdou. Prvním filmem, v němž ztvárnil hlavní roli, bylo drama Žižkovská romance (1958), kde hráli mj. Renata Olárová, Jiří Vala či Jana Brejchová. Tento snímek se dočkal i uvedení na mezinárodním festivalu v Cannes. Od té doby se Hanuš Bor objevil v řadě filmů. Posledním z dětských byla fantasy Karla Zemana Ukradená vzducholoď (1966).

HANUŠ BOR - SMUTEČNÍ ŘEČ PRO ČECHA

V roce 1962, kdy vyletěl do vesmíru první kosmonaut, nazpíval Hanuš Bor pro televizní klip populární písničku Dobrý den, majore Gagarine. Kromě hraní ve filmech daboval, zpíval na estrádách a v dětských rolích se objevil na různých pražských scénách včetně Městských divadel pražských. Jako jedné z mála dětských hvězd se mu poštěstilo pokračovat v herecké kariéře i v dospělosti.

Po absolvování DAMU přijal roku 1973 angažmá v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Zahrál si tu množství různorodých rolí. Nejraději vzpomíná na Mozarta v Shafferově Amadeovi či titulní roli v Ibsenově Peeru Gyntovi. Počátkem 90. let krátce působil v plzeňském divadle Alfa a po dvaceti letech se vrátil do Prahy. Šest let hrál v Divadle Labyrint a znovu se začal objevovat ve filmu.

Po zrušení Labyrintu v roce 1998 jako herec na volné noze hrál v Divadle Na Fidlovačce, ve Švandově divadle, v Činoherním klubu, Dejvickém divadle, ve Viole, na Letních shakespearovských slavnostech či mimo Prahu - v Ostravě, Plzni nebo Chebu. Roku 2007 Hanuš Bor zakotvil v Městských divadlech pražských. Kromě hraní se nepřestal věnovat zpěvu a hře na klavír.

Z filmů, v nichž Hanuš Bor hrál, jmenujme např. Fany s Jiřinou Bohdalovou a Jiřinou Jiráskovou v hlavních rolích, Hanele, Štěstí či Václav, v němž skvělé výkony předvedli Ivan Trojan a Jan Budař a byli za ně oceněni soškou Českého lva. Hanuš Bor se objevil také v řadě televizních inscenací a seriálů: Četnické humoresky, Kriminálka Anděl, Ulice, České století, Život a doba soudce A. K., Labyrint, Doktor Martin, kde ústřední postavu ztvárnil Miroslav Donutil.

Dcera Hanuše Bora Magdaléna je herečka.

 

Další Herci

zobrazit profil Tatiana Dyková
Tatiana Dyková
zobrazit profil Sára Affašová
Sára Affašová
zobrazit profil Eva Vejmělková
Eva Vejmělková
zobrazit profil Anya Chalotra
Anya Chalotra
zobrazit profil Tomáš Červinek
Tomáš Červinek
zobrazit profil René Přibil
René Přibil
zobrazit profil Bořivoj Navrátil
Bořivoj Navrátil
zobrazit profil Jiří Pecha
Jiří Pecha