David Balda

David Balda

Datum narození: 26. 2. 2000
Místo narození: Hradec Králové
Profese: režisér, kameraman, scenárista
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Režisér David Balda již v osmnácti letech poslal do kin svůj profesionální celovečerní film, a to drama Narušitel. Podílel se na scénáři a postavil se i za kameru.

Už od třinácti David Balda běhal s kamerou po městě. Ještě jako náctietý natočil čtyři filmy. První dva amatérské, akční fantasy Nebeský strážce (2015) a thriller Pomsta (2016).

DAVID BALDA TOČIL O SVÉM DĚDOVI

Dále následoval akčňák Nevinná krutost (2017), smutný příběh z podsvětí, natočený podle skutečných událostí. Snímky Davida Baldy Pomsta a Nevinná krutost byly přijaty do vysílání České televize.

Ve svých osmnácti (ještě před maturitou) David Balda natočil profesionální celovečerní drama Narušitel (2019), který opět režíroval, podílel se na scénáři a postavil se za kameru. Svou vůbec první hlavní roli na filmovém plátně v něm dostala Veronika Arichteva, stejně jako Pavel Neškudla.

Kromě manželky režiséra Bisera Arichteva se klíčových rolí v napínavém příběhu československých letců ujali další herečtí matadoři, jakými jsou Jiří Dvořák, Petr Kostka či Stanislav Zindulka. Hudbu k filmu složili Michal Hrůza a Jiří Janouch.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Zdeněk Troška
Zdeněk Troška
zobrazit profil Petr Kolečko
Petr Kolečko
zobrazit profil Věra Chytilová
Věra Chytilová
zobrazit profil Marie Poledňáková
Marie Poledňáková
zobrazit profil Steven Spielberg
Steven Spielberg
zobrazit profil Bart Freundlich
Bart Freundlich
zobrazit profil Jitka Rudolfová
Jitka Rudolfová
zobrazit profil Věra Jordánová
Věra Jordánová