Martin Dvořák

Martin Dvořák

Datum narození: 11. 11. 1956
Místo narození: Praha
Profese: politik hnutí STAN, 5. ministr pro evropské záležitosti
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Politik hnutí STAN Martin Dvořák, někdejší náměstkem ministra zahraničních věcí, se v květnu 2023 stal šéfem resortu pro evropské záležitosti ve vládě Petra Fialy.

Po gymnáziu se Martin Dvořák dvakrát neúspěšně pokusil dostat na DAMU. Poté vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, kterou ukončil v roce 1982. Odmítl vstoupit do KSČ, což se odrazilo v jeho pracovním zařazení.

Osm let byl Dvořák primátorem Hradce

V letech 1990 až 1998 byl Martin Dvořák primátorem Hradce Králové, nejprve za Občanské fórum, posléze za ODA. Poté se stal členem a dvakrát i předsedou politické strany Volba pro město (VPM), kterou roku 2021 vyměnil za hnutí STAN.

Od roku 1990 do prosince 2012 (s výjimku let 2004 až 2010) Martin Dvořák zasedal v královéhradeckém zastupitelstvu. Na mandát rezignoval, jelikož byl jmenován generálním konzulem ČR v New Yorku.

Do Senátu se Martin Dvořák nedostal

V létě 1999 byl Martin Dvořák vyzván Radou Evropy k účasti na administrativní misi OSN v Kosovu (UNMIK), kde působil postupně jako administrátor měst Istog/Istok a Gjakova/Djakovica a krátkou dobu také jako ředitel odboru rozvoje místní samosprávy v regionu Pejë/Peč.

Po návratu z mise Martin Dvořák kandidoval do Senátu v obvodu č. 45, postoupil do druhého kola, v němž jej porazil Karel Barták.

Od července 2003 Martin Dvořák působil v Iráku, kde jako jeden z českých expertů v rámci Přechodné koaliční správy (CPA) pracoval nejprve v Basře na ustavení místní samosprávy v jižní části Iráku a posléze byl přizván do administrativního týmu Rady pro mezinárodní koordinaci (CIC) v Bagdádu. Zde působil jako zástupce ředitele odboru pro koordinaci dárců.

Dvořák má Cenu Celestýna Opitze

V dubna 2004 se Martin Dvořák stal zaměstnancem ministerstva zahraničí. Od ledna 2005 do července 2009 pracoval jako obchodní rada na zastupitelském úřadě ČR v USA ve Washingtonu. Posléze mj. řídil Odbor dvoustranných ekonomických vztahů a podpory exportu.

V roce 2016 byla Martinu Dvořákovi řádem milosrdných bratří udělena Cena Celestýna Opitze za vzor v péči o nemocné a potřebné za jeho humanitární a rozvojovou činnost v Kosovu a Iráku, a za celoživotní postoj vůči službě lidem a společnosti.

V křesle ministra Dvořák vystřídal Beka 

V letech 2021 až 2023 byl Martin Dvořák náměstkem ministra zahraničních věcí Jana Lipavského. V květnu 2023 se stal ministrem pro evropské záležitosti ve vládě Petra Fialy. Vystřídal Mikuláše Beka, který se ujal resortu školství, mládeže a tělovýchovy.

 

Články o celebritě

Velikonoce politiků: Babiš se slepicí u moře, Pekarová s mužem i hlídání mrskačů u Rakušana Velikonoce politiků: Babiš se slepicí u moře, Pekarová s mužem i hlídání mrskačů u Rakušana Velikonoční pondělí je ve znamení koledování a mrskání. Své malé uličníky vytáhl do ulic i ministr v... číst článek
Fraška, ruské divadlo a baťuška car. Čeští politici strhali Putinovo vítězství Fraška, ruské divadlo a baťuška car. Čeští politici strhali Putinovo vítězství Byla to fraška. Tak reaguje řada českých politiků poté, co v Rusku proběhly třídenní prezidentské vo... číst článek
„Rozchod“ vlád Fialy a Fica: Nejhorší moment v historii ČR a SR?! Čaputová varuje, Babiš se čertí „Rozchod“ vlád Fialy a Fica: Nejhorší moment v historii ČR a SR?! Čaputová varuje, Babiš se čertí Premiér Petr Fiala (ODS) ohlásil ve středu večer, že se v blízké době neuskuteční tradiční konzultac... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
zobrazit profil Stanislav Antoš
Stanislav Antoš
zobrazit profil Jaromír Štětina
Jaromír Štětina
zobrazit profil Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen
zobrazit profil Michaela Šojdrová
Michaela Šojdrová
zobrazit profil Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
zobrazit profil Marek Ženíšek
Marek Ženíšek
zobrazit profil Marek Ošťádal
Marek Ošťádal