Juraj Kukura

Juraj Kukura

Datum narození: 15. 3. 1947
Místo narození: Prešov
Profese: herec
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Juraj Kukura je slovenský filmový a divadelní herec s velkým charismatem. Je ředitelem divadla Aréna a oblíbeným hercem 70. a 80. let.

Po ukončení stavební průmyslovky v Bratislavě vystudoval Juraj Kukura herectví na VŠMU. Začínal v Divadle na korze, později působil v různých bratislavských divadlech, dokud ho v roce 1984 během natáčení seriálu Via Mala v zahraničí bezdůvodně neodsoudili za opuštění republiky a byl mu zabaven majetek.

V Německu musel začít od nuly

Domů se vrátit nemohl, a tak začínal znovu v Německu. Dostal angažmá v mnichovském divadle Münchner Kammerspiele, později v Basileji, Bonnu a od roku 1985 v Schauspielhausu v Hamburku, kde dodnes přechodně žije. V Německu dodnes patří k oblíbeným divadelním a televizním hercům. Hrál v několika dílech seriálu Místo činu, v seriálech Via Mala, Hotel RajHelicops. Kromě divadla účinkoval od roku 1966 ve víc než 30 celovečerních filmech, 130 televizních filmech a 37 seriálech.

NEODOLATELNÝ JURAJ KUKURA

K Českým a Slovenským filmům se vrátil po revoluci

Ke slovenskému i českému filmu se vrátil až po roce 1989, kdy se mohl vrátit z Německa. Režisér Juraj Jakubisko mu nabídl zajímavou roli ve snímku Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný (1992), dále si Juraj Kukura zahrál v detektivce Jak chutná smrt (1995) či v pohádce Král sokolů (2000).

Velkou hereckou příležitost zúročil ve Vláčilově dramatu Stíny horkého léta (1977) - tady ztvárnil horala Barana a jeho hereckými partnery byly například Jiří Bartoška či Marta Vančurová. V Čechách se Juraji Kukurovi daří.

V Česku se mu daří lépe než na rodném Slovensku

Paradoxně dostává filmové nabídky jen odsud, v slovenské produkci nebývá vidět. Nechal se zlákat i nabídkou pracovat s režisérem Filipem Renčem na seriálech Krutá nevěra a Dokonalý svět. Film s názvem Zrozen bez porodu je první částí triptychu Vetřelci a lovci. Scénář napsal známý publicista Josef Klíma a s Jurajem Kukurou si tam zahrála i Simona Stašová, Jan Hrušínský nebo Jiří Dvořák.

Ve filmu a televizi se uplatnil především jako představitel mužných a drsných hrdinů a Kukura je také s oblibou hraje. „Negativní postavy mají výhodu v jakémsi tajemství - dokázat zahrát padoucha tak, že lidi přitahuje a mají ho dokonce rádi. Právě chyby totiž dělají člověka člověkem. Já říkám, že mé chyby jsou to nejcennější, co mám. Odlišují mě od ostatních.“

Účinkuje i v Činoherním klubu, kde uvedli i hru o jeho životě

Kromě filmu pravidelně účinkuje i v Činoherním klubu, kde měla v roce 2011 premiéru hra Martina Čičváka Kukura - monolog o životě umělce v zahraničním a domácím divadelním prostředí. Za herecký výkon v této hře o sobě samém byl nominován na nejprestižnější divadelní ocení Thália. V roce 2002 se stal ředitelem bratislavského Divadla Aréna , kde založil a s úspechcem vede Dětskou akademii.

Setkání s manželkou považuje za nejdůležitější okamžik života

Přesto, že Juraj Kukura patří mezi jednoho z nejvíce sexy herců, jeho mnohaletý vztah s manželkou Táňou neprovázejí žádné skandály, právě naopak. Juraj Kukura dodnes považuje za nejdůležitější okamžik svého života setkání se svou manželkou a neváhá jí kdekoliv veřejně vyznat lásku.

Spolu mají dospělého syna Filipa, který je úspěšný vědec a žije v Anglii. Než se poznal s Táňou, žil Juraj Kukura sedm let se zpěvačkou a herečkou Zorou Kolínskou, první manželkou Milana Lasici. S Milanem Lasicou jej však nespojuje jen někdejší láska ke stejné ženě, ale i Emília Vášáryová, jeho dlouholetá dobrá  kamarádka a Lasicova švagrová.

 

Články o celebritě

Rok a půl po smrti Ladislava Štaidla (†75): Sraz původní rodiny! Rok a půl po smrti Ladislava Štaidla (†75): Sraz původní rodiny! Zpočátku panovala na tradiční zahradní párty producenta Borka Severy (72) stísněná nálada. Od posled... číst článek
Zagorová (†75) o zásadní filmové roli: Váhala jsem!  Zagorová (†75) o zásadní filmové roli: Váhala jsem! V osmdesátých letech její sláva kulminovala, sbírala Slavíky jednoho po druhém, dělala stovky koncer... číst článek
10 uměleckých životů Hany Zagorové (†75): Za její kariéru se prodalo téměř 11 milionů desek a nosičů! 10 uměleckých životů Hany Zagorové (†75): Za její kariéru se prodalo téměř 11 milionů desek a nosičů! Nejúspěšnější zpěvačka naší země stála na koncertních pódiích 60 let! Devítinásobná Zlatá slavice Ha... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jiří Bartoška
Jiří Bartoška
zobrazit profil Eva Josefíková
Eva Josefíková
zobrazit profil Adrian Jastraban
Adrian Jastraban
zobrazit profil Martina Krátká
Martina Krátká
zobrazit profil Marta Dancingerová
Marta Dancingerová
zobrazit profil Tomáš Dalecký
Tomáš Dalecký
zobrazit profil Ralph Fiennes
Ralph Fiennes