David Koller

Datum narození: 27. 9. 1960
Místo narození: Praha
Profese: zpěvák, skladatel, bubeník, producent
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Muzikant David Koller, zpěvák, bubeník a autor řady hitů, se stal jednou z hvězd českého hudebního nebe. Jeho jméno je neodmyslitelně spjato s kapelou Lucie.

S kapelou Lucie koncertoval dlouhých sedmnáct let. Nakonec se ale kapela rozpadla a David Koller rozjel vlastní projekty. S výtvarníkem Davidem Černým a režisérkou Alicí Nellis vybudoval MeetFactory, mezinárodní centrum pro současné umění.

DAVID KOLLER VYPEKL ČESKOU TELEVIZI

Pochází z hudební rodiny. Tóny David Koller nasával od otce i sourozenců. Tři roky pracoval jako elektrotechnik. Působil v rockových kapelách Ezechiel, Kilhets nebo Jasná Páka. Vydal s nimi několik alb. Nakrátko se stal i producentem několikanásobné Slavice Lucie Bílé nebo slovenského zpěváka Mekyho Žbirky.

Poté David Koller založil skupinu Lucie. Nazpíval s ní nezapomenutelné hity Šrouby do hlavy, Chci zas v tobě spát nebo Ona ví. Texty k písním Nic není nastálo a Dýchám složila jeho druhá žena Sylva Kollerová. Z kapely odešel kvůli neshodám s dalšími členy.

Posléze se David Koller vydal se na sólovou dráhu. Jeho debutová deska Teď a tady nese devět originálních skladeb. Na bicí s ním hraje jeho syn Adam z prvního manželství. Na koncertech je doprovází například i zpěvačka Lenka Dusilová. S Michalem Dvořákem složil David Koller hudbu k filmům Amerika, Poslední přesun nebo Mrtvej brouk. Sám v několika snímcích účinkoval.

Na sebe a na situaci v republice David Koller upozornil démonickým protestsongem Sami, který nazpíval s Barborou Polákovou.

Začátkem roku 2024 David Koller oznámil definitivní konec v kapele Lucie. V březnu 2024 dostal Cenu Anděl v kategorii Sólový interpret.

O DAVIDU KOLLEROVI ČTĚTE ZDE>>

Partnerkou Davida Kollera byla mj. Lenka Dusilová.

S první manželkou Alenou má David Koller syna Adama, s druhou, o sedmnáct let mladší Sylvou, syna Benjamina a dceru Nikolu. V roce 2011 se začalo spekulovat o tom, že Sylvu Kollerovou trápí vážné psychciké problémy a že jejich vztah končí. Manželé se rozvedli roku 2013.

David Koller nezůstal dlouho sám, našel si o čtvrt století mladší slovenskou moderátorku Lindu Wágnerovou. Jejich vztah ale také skončil rozchodem. V květnu 2019 se zpěvák pochlubil novou láskou.

V pořadí třetí manželkou Davida Kollera se v létě 2020 stala matka jeho nejmladšího syna Davida Anna Dolejská.

 

Články o celebritě

Havel se vrátil na Hrad! Premiéra dokumentu s VIP hosty Havel se vrátil na Hrad! Premiéra dokumentu s VIP hosty Václav Havel (†75) se vrátil na Pražský hrad. Velkolepější pondělní premiéru si tvůrci nového dokume... číst článek
Top momenty Čaputové v Praze: „Rande“ s Pavlovými, poklona Havlovi i setkání s Bartoškou Top momenty Čaputové v Praze: „Rande“ s Pavlovými, poklona Havlovi i setkání s Bartoškou Na neformální návštěvu Prahy dorazila v pondělí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (50) s partner... číst článek
Kdo usedl vedle Čaputové a Pavla? Dagmar Havlová, Bartoška či Koller na premiéře filmu o Havlovi Kdo usedl vedle Čaputové a Pavla? Dagmar Havlová, Bartoška či Koller na premiéře filmu o Havlovi Na Pražském hradě na pondělní večer nachystali premiéru nového filmu o Václavu Havlovi. „Dnes jsem m... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Juwana Jenkins
Juwana Jenkins
zobrazit profil Jiří Korn
Jiří Korn
zobrazit profil Martina Balogová
Martina Balogová
zobrazit profil Monika Fialková
Monika Fialková
zobrazit profil Věra Bílá
Věra Bílá
zobrazit profil Stanislav Hložek
Stanislav Hložek
zobrazit profil Adam Levine
Adam Levine
zobrazit profil Céline Dion
Céline Dion