Petr Pavel

Datum narození: 1. 11. 1961
Místo narození: Planá
Profese: 4. prezident České republiky, generál
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Petr Pavel, který patřil mezi nejvyšší české vojenské představitele a byl vybrán za předsedu vojenského výboru NATO, se ve volbách 2023 stal 4. prezidentem ČR.

Český generál Petr Pavel se stal historicky prvním zástupcem některé ze zemí bývalé Varšavské smlouvy, který byl vybrán do nejvyšší vojenské funkce Severoatlantické aliance. Nad předsedou vojenského výboru NATO je totiž už jen generální tajemník, což je ale funkce ryze politická.

PETR PAVEL - MANŽELKU POZNAL V KASÁRNÁCH

Petr Pavel porazil Řeka a Itala

Na vilniuském zasedání výboru byl 20. září 2014 do této funkce Petr Pavel zvolen, když porazil řeckého a italského kandidáta. Prioritním úkolem pro jeho tříleté funkční období (jeho začátek: 26. června 2015) je být hlavním poradcem generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga

Bylo to teprve podruhé, a po dlouhé době, co jeden z vrcholných postů Aliance obsadil český zástupce. Prvním Čechem, který v letech 2007 až 2010 působil v Bruselu jako náměstek generálního tajemníka pro obrannou politiku a plánování, byl Jiří Šedivý.

Kariéra generála Petra Pavla začínala postupně, avšak s jasným cílem. Po absolvování Vojenského gymnázia Jana Žižky z Trocnova v Opavě pokračoval studiem na Vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově. Následně se vzdělával na Vojenské akademii Antonína Zápotockého v Brně a poté také na studijních pobytech ve štábní škole v Camberley, na Královské akademii obranných studií a na King's College London, kde prošel výukou mezinárodních vztahů.

Generál Pavel málem přišel o život

V lednu 1993 se Petr Pavel vyznamenal v mírových misích UNPROFOR. Jeho jednotka byla vyslána, aby zachránila  odříznuté francouzské vojáky, kteří byli ve válečné zóně mezi Srby a Chorvaty. Díky této akci si Petr Pavel získal respekt a uznání i ve Francii. V letech 2002 až 2007 byl postupně velitelem specializovaných sil, zástupcem velitele společných sil a zástupcem ředitele sekce ministerstva obrany.

Během své kariéry byl Petr Pavel i v ohrožení života. Na letištní základně v afghánském Kábulu zaútočil sebevražedný útočník na vojáky mezinárodních sil ISAF, kde se v době atentátu nacházel i Petr Pavel. Nikomu z Čechů naštěstí atentát nezpůsobil žádná zranění.

Petr Pavel porazil Andreje Babiše

Během léta 2021 se Petr Pavel začal obklopovat odborníky, kteří by mu mohli pomoci s kandidaturou na hlavu státu. V září 2022 oznámil, že sesbíral již 55 tisíc podpisů.

Petr Pavel vyhrál první kolo prezidentských voleb 2023. V druhém porazil Andreje Babiše a stal se 4. prezidentem ČR. Inaugurace se uskutečnila 9. března.

PETR PAVEL NA REFLEX.CZ

Petr Pavel je ženatý. Z prvního manželství má syny Jana a Petra. Jeho druhá žena Eva je matkou dcery Evy, kterou měla v předchozím vztahu. 

 

 

Články o celebritě

Experti: Pomoc pro Ukrajinu? Než k ní dojde, bude to stát životy i prohry. A co vlastně USA pošlou Experti: Pomoc pro Ukrajinu? Než k ní dojde, bude to stát životy i prohry. A co vlastně USA pošlou Ukrajina se raduje. Sněmovna reprezentantů totiž konečně schválila bilionovou pomoc ve formě dodávek... číst článek
Vyšetřování Vrbětic míří do finále, potvrdil Rakušan. Obvinění ale možná nepřijde Vyšetřování Vrbětic míří do finále, potvrdil Rakušan. Obvinění ale možná nepřijde V pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi došlo k vzácnější politické shodě. Jak zástupce op... číst článek
Dohady o důchodovou reformu: ANO zrušilo schůzku u Pavla. Další nebude, vzkázal prezident Dohady o důchodovou reformu: ANO zrušilo schůzku u Pavla. Další nebude, vzkázal prezident Opoziční hnutí ANO podle prezidentské kanceláře zrušilo účast na plánovaném pondělním jednání o důch... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Mirek Mirčic
Mirek Mirčic
zobrazit profil Lenka Pastorčáková
Lenka Pastorčáková
zobrazit profil Rostislav Kadlec
Rostislav Kadlec
zobrazit profil Dita Pecháčková
Dita Pecháčková
zobrazit profil Jana Doleželová
Jana Doleželová
zobrazit profil Ingvar Kamprad
Ingvar Kamprad
zobrazit profil Hana Hegerová
Hana Hegerová