Petr Čtvrtníček

Datum narození: 5. 4. 1964
Místo narození: Řež u Prahy
Profese: herec, moderátor, režisér
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Petr Čtvrtníček se proslavil ostrými parodiemi a provokacemi, v nichž nešetří nikoho. Vzpomeňme třeba na Českou sodu či na hru Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?

Vystudoval obor scénografie na střední umělecko-průmyslové škole a poté Petr Čtvrtníček pokračoval na Vysokou školu civilní obrany v Ostravě. Vystřídal velké množství zaměstnání.

Čtvrtníčkův humor málem zabíjel

Je spoluzakladatelem divadla Vrata, ve kterém dlouhou dobu působil. Poté, co se jako herec proslavil, získal stálé angažmá v Divadle Na zábradlí v Praze. Je proslulý svým svérázným humorem, který ale v roce 2012 málem zabíjel, když při natáčení skryté kamery dostal nedobrovolný účinkující infarkt a Petr Čtvrtníček byl následně trestně stíhán.

Ve filmu se Petr Čtvrtníček poprvé objevil už v 80. letech 20. století (snímek Kouř, pár dílů seriálu Dobrodružství kriminalistiky), pak následovaly další (např. Nexus,   či  Pasti, pasti, pastičky).

Petr Čtvrtníček exceloval i jako herec

Mnohem více na sebe Petr Čtvrtníček upozornil sarkastickým pořadem plným černého humoru Čtvrtníček, Šteindler, Vávra uvádějí (později se přejmenoval na Česká soda), který se zrodil v 90. letech 20. století a budil rozporuplné reakce publika. Jedni se prohýbali smíchy, druzí se zhnuseně odvraceli a stěžovali si na vtipy, kterým nebylo nic svaté. Česká televize pořad nakonec z vysílání raději stáhla, byť se jednotlivé díly staly hity YouTube. Petr Čtvrtníček, David Vávra, Milan Šteindler a Fero Fenič nicméně stihli ještě složit z nejlepších scének České sody film.

V roce 2005 přišel zvrat - Petr Čtvrtníček přestal být obsazován jen do vedlejších rolí a dostal hlavní roli ve filmu Doblba! Od té doby se začal před filmovou kamerou objevovat častěji (filmy Kráska v nesnázích, Experti, Rafťáci, Obsluhoval jsem anglického krále, Poslední plavky, František je děvkař, Nestyda, Czech Made Man, Lajka nebo Mstitel). Zahrál si i v řadě seriálů, jako jesou např. Gynekologie 2 či Přístav.

Čtvrtníček se stal tváří Vodafone

Tou dobou také úspěšně navázal na Českou sodu a začala jeho kariéra ironického provokatéra a originálního glosátora veřejného dění. Tak např. na aféru kolem fotbalové korupce reagoval Petr Čtvrtníček tak, že spolu s Jiřím Lábusem zdramatizovali doslovné přepisy policejních odposlechů. S představením Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? slavili obrovský úspěch a objeli s ním celou republiku.

Od televize HBO pak dostal Petr Čtvrtníček nabídku na účinkování v zábavném pořadu Na Stojáka. Stal se rovněž moderátorem pořadu České televize Kinobox a také tváří mobilního operátora Vodafone - pomáhal mu tvořit vtipnou vánoční reklamu (proslulé čivavy jako falešní sobi).

Klause dal Čtvrtníček místo Stalina

K černému humoru se Petr Čtvrtníček ale stále vracel, např. při trapné přestřelce odboráře Jaromíra Duška a tehdejšího šéfa Českých drah Petra Žaludy, kdy se argumenty přesunuly z roviny věcné do roviny osobní a Jaromír Dušek situaci na drahách označil (s poukazem na orientaci šéfa drah) za spiknutí homosexuálů. Petr Čtvrtníček tehdy oznámil, že zakládá hudební skupinu Buzerant a okamžitě uspořádal Koncert pro žaluda s tím, že to "bude trefa do hnědého".

Petr Čtvrtníček si rád střílí i z politiků, ať už šlo o zesměšňování předvolebních billboardů sociálních demokratů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka, které napodobil a instaloval je u silnic se svojí fotografií, nebo Václava Klause, jehož obří fotografii umístil na místo, odkud kdysi shlížel na Prahu J. V. Stalin.

Na Slavíkovi Čtvrtníček předvedl zadek

Když Václav Klaus kritizoval pravidelný pochod gayů a lesbiček Prague Pride, Petr Čtvrtníček opět aktivoval svůj orchestr Buzerant a ohlásil provedení veselé zpěvohry President Vykuřpytel. Jako moderátor Českého slavíka v roce 2013 se zase oblékl do kvádra, které nemělo zadní část a opakovaně tak na publikum vystrkoval zadnici.

Petr Čtvrtníček je ženatý. S manželkou Vlastou Čtvrtníčkovou má dceru Annu Mercedes.

 

Články o celebritě

Nové postavy v seriálu Jedna rodina: Rychlý počítá spermie Nové postavy v seriálu Jedna rodina: Rychlý počítá spermie Známí oblíbenci i nové postavy. Seriál Jedna rodina se rozrůstá o další hrdiny a osudy. Z domova pro... číst článek
Programový šéf ČT pro Blesk: „Máme pár novinek!“ Přijdeme o Chalupáře, StarDance či kriminálky? Programový šéf ČT pro Blesk: „Máme pár novinek!“ Přijdeme o Chalupáře, StarDance či kriminálky? Česká televize letos změnila svého generálního ředitele. Petra Dvořáka vystřídal Jan Souček. A jeho ... číst článek
Do seriálu Jedna rodina naskočí Čtvrtníček, Pagáčová, Zedníček, Poullain... Do seriálu Jedna rodina naskočí Čtvrtníček, Pagáčová, Zedníček, Poullain... Jak to dopadá, když osud svede dohromady tři rodiny, můžeme sledovat v seriálu Jedna rodina na TV No... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Petr Forman
Petr Forman
zobrazit profil Štěpánka Fingerhutová
Štěpánka Fingerhutová
zobrazit profil Anna Fialová
Anna Fialová
zobrazit profil Jack Nicholson
Jack Nicholson
zobrazit profil Jiří Adamíra
Jiří Adamíra
zobrazit profil Michal Kern
Michal Kern
zobrazit profil Sylvester Stallone
Sylvester Stallone