Alois Švehlík

Datum narození: 30. 7. 1939
Místo narození: Pardubice
Profese: herec, dabér, pedagog
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Alois Švehlík se popral jak s rolemi filmovými, tak životními - mj. se ztrátou hlasivek. Za svůj výkon v tragikomedii Na střeše byl nominován na Českého lva.

Jak Aloise Švehlíka, tak jeho bratra Jaroslava, už odmalička sváděl působivý svět herců. Nejprve vyzkoušeli prkna Salesiánského divadla, sám Alois Švehlík pak dokonce začal ochotnicky hrát v chrámovém divadelním souboru. Zřejmě tušil, že to nebude Střední průmyslová škola strojní v Chrudimi (kde studoval), která mu definitivně určí místo ve světě dospělých.

ALOIS ŠVEHLÍK PROMLUVIL O VÁŽNÉ AUTONEHODĚ

Na DAMU Aloise Švehlíka nevzali

Během krátké doby, kdy pracoval v továrně, došlo na seznámení s jeho budoucí manželkou, posléze ekonomkou Florentinou Švehlíkovou (Štěpánovou). Měli spolu dcery Terezu Andreu a syna Davida. Pokusy Aloise Švehlíka dostat se na DAMU byly neúspěšné, přesto boj nevzdával a nastoupil jako elév do Středočeského divadla v Kladně.

Výraznější posun přišel až spolu se 70. lety 20. století, během kterých se Alois Švehlík objevil ve snímcích jako Sokolovo nebo Osvobození Prahy. Hlavní a výraznější roli získal ale až s filmem Odyssues a hvězdy.

Švehlík byl oceněn za dabing Nicolsona

80. léta 20. století se pak nesla hlavně v duchu seriálů (Dobrá voda nebo Bylo nás šest), i když filmová role rozvědčíka ve filmu Karla Kachyni Smrt krásných srnců, kde si Alos Švehlík zahrál po boku Karla Heřmánka, Rudolfa Hrušínského nebo Jiřího Krampola, byla také skvostná.

O ALOISI ŠVEHLÍKOVI ČTETE ZDE>>

Dokud nebyl Alois Švehlík poznamenán ztrátou hlasivek kvůli rakovině štítné žlázy, propůjčoval svůj hlas i několika filmovým hrdinům. Daboval krimiseriály jako Profesionálové nebo Dempsey a Makepeacová, jeho hlas zaznívá těž z úst např. Jacka Nicholsona, Charlese Bronsona, Anthonyho Hopkinse či Roberta De Nira.

Za dabing Jacka Nicholsona ve filmu Lepší už to nebude Alois Švehlík získal Cenu Františka Filipovského. V roce 2014 musel dočasně přerušit právě kvůli hlasivkám roli v seriálu Jiřího Adamce Cesty domů.

Lva Švehlíkovi "vyfoukl" Schmitzer 

Před kameru se Alois Švehlík vrátil. Dokonce hvězdně. Za hlavní roli ve filmu Na střeše (2019), který podle vlastního scénáře natočil herec Jiří Mádl, byl v roce 2020 nominován na Českého lva. Sošku krále zvířat tehdy dostal Jiří Schmitzer.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Paolo Villaggio
Paolo Villaggio
zobrazit profil Aťka Janoušková
Aťka Janoušková
zobrazit profil Valérie Zawadská
Valérie Zawadská
zobrazit profil Bill Paxton
Bill Paxton
zobrazit profil Kateřina Marie Fialová
Kateřina Marie Fialová
zobrazit profil Marie Doležalová
Marie Doležalová
zobrazit profil Marie Švestková
Marie Švestková
zobrazit profil Táňa Pauhofová
Táňa Pauhofová