Jiří Menzel

Datum narození: 23. 2. 1938
Datum úmrtí: 5. 9. 2020
Místo narození: Praha
Profese: režisér, herec, spisovatel
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Jiří Menzel se společně s kolegy Milošem Formanem a Věrou Chytilovou stal zakladatelem nové umělecké. Za své Ostře sledované vlaky získal Oscara.

Ve filmech se Jiří Menzel objevoval už během studia režie na pražské FAMU. V roce 1966 natočil svůj první celovečerní snímek Ostře sledované vlaky, za který získal amerického Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film. Na stříbrná plátna přenesl románové řádky spisovatelů Bohumila Hrabala a Vladislava Vančury.

JIŘÍ MENZEL PŘIZNAL, ŽE JE NEVĚRNÍK

Skřivánci na niti skončili v trezoru

Neobyčejné příběhy všedního bytí Jiří Menzel zasadil do Postřižin, Slavností sněženek nebo Rozmarného léta. Skřivánky na niti, se zpěvákem Václavem Neckářem v hlavní roli, zamkl bývalý režim do pomyslného trezoru. Z klece vyletěli až v roce Sametové revoluce 1989. O rok později získali cenu Zlatý medvěd na festivalu v Berlíně.

Na Oscara byl nominován dvakrát

Na Oscara byl Jiří Menzel nominován i za film Vesničko má středisková. Cenu za režii dostal v kanadském Montrealu za komedii Konec starých časů. Čtyři České lvy si odnesl jeho snímek Obsluhoval jsem anglického krále, opět podle Bohumila Hrabala. Získal také francouzský Řád umění a literatury. Prezident Václav Havel mu udělil Medaili Za Zásluhy.

V řadě svých filmů si Jiří Menzel i zahrál. Objevil se také ve Hře o jablko Věry Chytilové nebo ve Spalovači mrtvol Juraje Herze. Inteligentního štangastu ztvárnil v seriálu Hospoda. Stal se členem Americké filmové akademie. Tu evropskou spoluzaložil. Mimoto vydal sbírky fejetonů Tak nevím a Tak nevím podruhé.

Osobitou režii předvedl též v divadle. Své umění propůjčil zejména pražskému Činohernímu klubu a Divadlu na Vinohradech, kde působil i jako umělecký ředitel. Jeho Mandragora od Machiavelliho se hrála přes deset let. Režii Jiří Menzel předvedl i ve Švýcarsku, Francii nebo ve Švédsku.

O JIŘÍM MENZELOVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 2004 se Jiří Menzel oženil s o čtyřicet let madší producentkou Olgou Kelymanovou. V prosinci 2008 porodila dceru Annu Karolínu, jejímž otcem je režisér a kameraman Jaroslav Brabec. Po boku oscarové hvězdy byla po nevěře jeho ženy nějakou dobu viděna americká zpěvačka Juwana Jenkins. Přesto se maželé Menzelovi nerozešli. Narodila se jim dcera Eva Marie.

V listopadu 2017 Jiří Menzel podstoupil akutní operaci mozku

Jiří Menzel zemřel 5. září 2020. Bylo 82 let.

 

Články o celebritě

Krásky v ráji rtěnek: Švantnerová s dcerou, vysmátá Menzelová a neonová Smetana Krásky v ráji rtěnek: Švantnerová s dcerou, vysmátá Menzelová a neonová Smetana Jen růžová to může být? Na představení nové rtěnky ze stáje Yves Saint Laurent se to barbie barvou j... číst článek
Olga Menzelová: 4 roky od smrti manžela (†82) slova o dalším dítěti a svatbě! Olga Menzelová: 4 roky od smrti manžela (†82) slova o dalším dítěti a svatbě! Filmová producentka a podnikatelka Olga Menzelová (45) by letos s Jiřím Menzelem oslavila 20 let od ... číst článek
Menzelová odhalila tajemství sexy křivek: Klikuje jak o závod! Menzelová odhalila tajemství sexy křivek: Klikuje jak o závod! Ani s blížící se padesátkou nepolevuje! Vdova po oscarovém režisérovi Olga Menzelová (46) se pyšní v... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Olga Menzelová-Kelymanová
Olga Menzelová-Kelymanová
zobrazit profil Damián Vondrášek
Damián Vondrášek
zobrazit profil František Filip
František Filip
zobrazit profil Stanislav Remunda
Stanislav Remunda
zobrazit profil Nataša Slavíková
Nataša Slavíková
zobrazit profil Jan Schmidt
Jan Schmidt
zobrazit profil Barry Levinson
Barry Levinson