Lenka Kny

Lenka Kny

Datum narození: 10. 12. 1970
Místo narození: Děčín
Profese: režisérka, scenáristka, producentka
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Režisérka a scenáristka Lenka Kny se coby autorka představila jak na divadelních prknech, v televizních spotech, tak celovečerních snímcích. Věnuje se i produkci.

Režisérka, scenáristka a producentka Lenka Kny, rodným jménem Lenka Knyová, se původně věnovala dokumentaristice, již krátce studovala na FAMU.

LENKA KNY SE BÁLA PAVLA LANDOVSKÉHO>>

Po krátkometrážním snímku Poslední host (1996) Lenka Kny debutovala celovečerním dramatem Stínu neutečeš (2009), které režírovala a napsala si k němu i scénář, stejně jako k zmíněnému krátkému filmu.

Na divadelních prknech to bylo o pět let dřív ve Studiu DVA ve Švandově divadle v adaptaci dvou povídek Williama Saroyana s názvem Den jako stvořený pro lásku, v níž se Lenka Kny ujala režie a výpravy. Obsadila do ní Janu Krausovou a Kryštofa Hádka.

Dalším snímek Lenky Kny, který přinesl jak vtipné historky, tak nostalgii, se stal koprodukční vánoční příběh Přijde letos Ježíšek? (2013) s Josefem Abrhámem v hlavní roli.

Na svém kontě Lenka Kny má též režii a spoluautorství scénáře romantické česko-slovenské komedie Ženská na vrcholu (2019), v níž ústřední postavu ztvárnila Anna Polívková. Do úloh jejích dvou nečekaných nápadníků filmařka obsadila Martina Dejdara a Marka Němce.

Režisérka a scenáristka Lenka Kny se též věnuje natáčení videoklipů, charitativních a reklamních spotů a produkci.

O LENCE KNY ČTĚTE ZDE>>

Partnerem Lenky Kny je reklamní režisér a kameraman Michal Baumbruck.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Václav Kadrnka
Václav Kadrnka
zobrazit profil Terry Gilliam
Terry Gilliam
zobrazit profil Theodora Remundová
Theodora Remundová
zobrazit profil Bart Freundlich
Bart Freundlich
zobrazit profil Jan Kačena
Jan Kačena
zobrazit profil Petr Slavík
Petr Slavík
zobrazit profil Matěj Chlupáček
Matěj Chlupáček