Tomáš Juřička

Tomáš Juřička

Datum narození: 26. 1. 1960
Místo narození: Jihlava
Profese: herec a dabér
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Tomáš Juřička se proslavil v seriálu Sanitka jako Jaroslav Jandera. Od 90. let se věnuje převážně dabingu, kde si za svou práci zasloužil i Cenu Františka Filipovského.

Dabér a herec Tomáš Juřička pohází z umělecké rodiny. Jeho rodiče hráli divadlo, maminka zpívala v operetě, otec, který byl kvůli protestům proti komunismu vězněn, pracoval také jako redaktor a režisér v rozhlase. O pět let mladší sestra Tomáše Juřičky Lucie Juřičková se stala uznávanou herečkou a dabérkou.

TOMÁŠ JUŘIČKA RÁD VZPOMÍNÁ NA SANITKU

V televizi debutoval v 70. letech proslavila ho až Sanitka z roku 1984

Po studiu na Státní konzervatoři v Praze byl Tomáš Juřička členem souboru Divadla Jiřího Wolkera v Praze (1981 až 1994). V televizi debutoval roku 1976 v dramatu Ať hodí kamenem s Jiřím Valou v hlavní roli. První filmovou příležitost dostal ve snímku Karla Kachyni Smrt mouchy (1976), stejně jako jeho budoucí švagr Martin Zahálka. Do povědomí divácké veřejnosti se dostal díky roli Jaroslava Jandery v seriálu Jiřího Adamce a Jiřího Hubače Sanitka (1984), v níž jeho bratra a zároveň ústřední postavu ztvárnil Jaromír Hanzlík.

Hlavní roli Tomáš Juřička zpodobnil v pohádce Kocourek Modroočko (1981), a to po boku Marka Ebena a Markéty Fišerové. Zahrál si v televizních inscenacích (Uzavřený pavilon či Poslední zastávka smrt), seriálech (Zkoušky z dospělosti, Dynastie Nováků, Chlapci a chlapi, O zvířatech a lidech, Pojišťovna štěstí či Sanitka 2) a filmech (mj. Nechci nic slyšet, francouzsko-americký snímek Diamantové meče, Princezna ze mlejna 2, Křídla Vánoc).

Za práci v dabingu dostal Cenu Františka Filipovského

Od počátku 90. let 20. století se Tomáš Juřička začal věnovat především dabingu. Podílel se na desítkách filmů a seriálů. Jmenujme např. seriály Alias, Hvězdná brána: Atlantida, Star Trek: Stanice Deep Space Nine či animovanou pohádku Čtyřlístek ve službách krále. V roce 2010 obdržel za svůj výkon ve filmu Hvězda salónu Cenu Františka Filipovského.

 

Další Herci

zobrazit profil Golshifteh Farahani
Golshifteh Farahani
zobrazit profil Alexandr Postler mladší
Alexandr Postler mladší
zobrazit profil Jorga Kotrbová
Jorga Kotrbová
zobrazit profil Lucie Zedníčková
Lucie Zedníčková
zobrazit profil Marie Kyselková
Marie Kyselková
zobrazit profil Martin Preiss
Martin Preiss
zobrazit profil Richard Autner
Richard Autner
zobrazit profil Olivia Colman
Olivia Colman