Jaromír Hanzlík

Datum narození: 16. 2. 1948
Místo narození: Český Těšín
Profese: herec, scenárista, producent
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Jaromír Hanzlík se zařadil mezi nejpopulárnější české herce, přestože na to neměl vzdělání. Nejvíce ho proslavily filmy Postřižiny a Noc na Karlštejně.

Narodil do umělecké rodiny. O jeho talent se zprvu starala matka, asistentka režie v Československé televizi, a otec, operní herec, který ho do divadla pravidelně brával. Už jako sedmnáctiletý se Jaromír Hanzlík ukázal ve filmu režiséra Pavla Juráčka Každý mladý muž.

JAROMÍR HANZLÍK UKÁZAL VNOUČATA

Po gymnáziu se Jaromír Hanzlík přihlásil na DAMU, nastoupit tam ale už nestačil, začal totiž hrát v Divadle na Vinohradech, kde si podmanil hned několik hlavních rolí.

Zanedlouho se Jaromír Hanzlík oženil se zdravotní sestrou Jaroslavou, s níž má svého jediného potomka, syna Davida, se kterým míval velmi komplikovaný vztah. Manželství se však rozpadlo.

Žil s první českou královnou krásy

Stal se miláčkem tehdejší mladé generace, a to hlavně díky filmu. Nezapomenutelný Jaroslav Hanzlík byl v Hrabalových Postřižinách, kde se postavil po bok Jiřího Schmitzera a Magdy Vášáryové a ztvárnil ukecaného, prostého, ale šťastného strýce Pepina. Dále v Noci na Karlštejně nebo v Létě s kovbojem, kde si zahrál s kolegyní Danielou Kolářovou. Své kouzlo předvedl i ve filmu Konec starých časů či v seriálech Nemocnice na kraji města, Byl jednou jeden dům nebo Pojišťovna štěstí.

Natočil a odehrál toho tolik, že si začal připadal jako workoholik a Sysifos. Hraní Jaromíra Hanzlika přestalo nebavilo, a tak v roce 1992 opustil divadlo i film. Se svou přítelkyní, historicky první českou královnou krásy (z roku 1966) Danou Silvínovou Mauerhoferovou, se odstěhoval do švýcarského Bernu. Vztah však nevydržel a vrátil se do Česka.

Comeback s gentlemanem

Po bok kolegyně Daniely Kolářové se Jaromír Hanzlík vrátil v roce 2010 v komedii režiséra Dušana Kleina Rodinka. Svou další hlavní roli ztvárnil v romantickém snímku Jiřího Adamce Léto s gentlemanem, k němuž si herec napsal i scénář. Film se stal nejen jeho scénaristickým, ale i producentským debutem.

O JAROMÍRU HANZLÍKOVI ČTĚTE ZDE>>

Dlouholetou přítelkyní Jaromíra Hanzlíka se stala půvabná Lenka Kozlová provozující krámek s čaji a vonnými bylinami. Mezi jeho partnerky patřila přes deset let i kráska českého filmu Jana Brejchová, kterou přebral Vlastimilu Brodskému.

 

Další Herci

zobrazit profil Jiří Wohanka
Jiří Wohanka
zobrazit profil Dagmar Havlová-Veškrnová
Dagmar Havlová-Veškrnová
zobrazit profil Denzel Washington
Denzel Washington
zobrazit profil Mark Wahlberg
Mark Wahlberg
zobrazit profil Michelle Pfeiffer
Michelle Pfeiffer
zobrazit profil Miroslav Hrabě
Miroslav Hrabě
zobrazit profil Bruna Marquezine
Bruna Marquezine