Josef Dvořák

Datum narození: 25. 4. 1942
Místo narození: Horní Cerekev
Profese: Komik
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Josef Dvořák je nejznámější vodník Česka. Hastrmany předváděl hlavně dětem. A namluvil pro ně i Maxipsa Fíka nebo králíky z klobouku. V životě se čtyřikrát oženil.

Josef Dvořák nastoupil po vyučení na automechanika do pětiletého angažmá ústeckého Kladivadla. V roce 1972 přestoupil do Semaforu, kde se předvedl v Kytici nebo v Čarodějkách. Postupem času se vyrýsoval v jednu z nejvýraznějších osobností českého humoru. Později založil Divadelní společnost Josefa Dvořáka, se kterou se představuje v legendárních hrách S Pydlou v zádech nebo Lucerna aneb Boj o lípu. Komickou duši uplatnil Josef Dvořák i v televizi a ve filmu. Zahrál si v humorném Jáchymovi, hoď ho do stroje, v Černých baronech, v Partě hic nebo v seriálech Nemocnice na kraji města, Návštěvníci či Rozpaky kuchaře Svatopluka. V Hospodě vařil kulinářské speciality. Ve svých pořadech se objevil víc než osmsetkrát. Dostal nabídku role i v populární Ordinaci v Růžové zahradě, ale komik odmítlJosef Dvořák je známý i dětem. Spolu s Pavlem Zedníčkem, Štěpánkou Haničincovou či Jitkou Molavcovou je třináct let rozesmával v pořadu Malý televizní kabaret. Pro děti namluvil řadu animovaných postaviček (maxipes Fík, králíci z klobouku Bob a Bobek, plastelínového panáčka z filmu Lucie, postrach ulice a další) a ztvárnil desítky vodníků - ten nejznámější je z pohádkového seriálu Arabela.

JOSEF DVOŘÁK - VŠE O ZNÁMÉM KOMIKOVI ZDE

V roce 2007 zveřejnila média archiv Státní bezpečnosti, podle kterého měl Josef Dvořák pod krycím jménem Komik dva roky donášet na své kolegy z divadla, například i na Jiřího Suchého. 

Josef Dvořák se třikrát ženil a má tři dcery. Z oprvního manželství je to Monika, z druhého pak Zuzana a Tereza. S poslední ženou Jájou Dvořákovou děti nemají. Kuriozitou je, že manželku Zuzanu si bral Josef Dvořák dvakrát. Poprvé se rozvedli kvůli jeho milence Aleně, jež později zemřela po autonehodě v nemocnici. Poté se k sobě vrátili. Své zážitky a zkušenosti shrnul Josef Dvořák do několika vzpomínkových knih.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Veronika Žilková
Veronika Žilková
zobrazit profil Jana Holcová
Jana Holcová
zobrazit profil Michaela Maurerová
Michaela Maurerová
zobrazit profil Dagmar Čárová
Dagmar Čárová
zobrazit profil Jiří Langmajer
Jiří Langmajer
zobrazit profil Miroslav Hrabě
Miroslav Hrabě
zobrazit profil Jiří Vala
Jiří Vala
zobrazit profil Paige Spara
Paige Spara