britský král Karel III.

Datum narození: 14. 11. 1948
Místo narození: Londýn, Velká Británie
Výška: 178 cm
Profese: britský král
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Charles, nejstarší syn zesnulé britské královny Alžběty II. a jejího bývalého manžela prince Philipa, se v září 2022 stal králem Karlem III.

Čtyři roky po jeho narození, tedy v roce 1952, se stala jeho matka Alžběta II. královnou britské říše. Charles studoval prestižní britské školy, ostatně jako každý člen britské královské rodiny, mj. antropologii a archeologii. Stal se prvním univezitně vzdělaným britským panovníkem. Jeho předchůdci byli posíláni do armády. 26. července 1958 získal titul Princ z Walesu.

CARLES BYL POZITIVNĚ TESTOVÁN NA KORONAVIRUS

Soužití Charlese a Diany nebyla idyla

Jeho první manželkou byla Diana Spencerová. Tu si vzal 29. července 1981 v londýnské katedrále sv. Pavla. Svatbu sledovalo v televizi po celém světě na tři čtvrtě miliardy lidí. Diana svatbou získala titul Princezna z Walesu a stala se hvězdou. Diana a Charles spolu mají dvě děti - prince Williama a prince Harryho.

Jejich manželství ale mělo mnoho problémů, především kvůli Charlesově dlouholeté přítelkyni Camille Parker-Bowlesové a později také kvůli Dianiným milencům. Princezna Diana trpěla depresemi a bulimií, ale i přesto se věnovala charitě, boji proti AIDS apod. Problémy manželství byly ale velké, a tak došlo 28. srpna 1996 k rozvodu. Diana pak 31. srpna 1997 zemřela při automobilové nehodě v Paříži ve svém Mercedesu i spolu se svým milencem Dodim al-Fayedem.

Charles si vzal milovanou Camillu

Necelých devět let po rozvodu se svou první ženou si princ Charles vzal 9. dubna 2005 svou dlouholetou přítelkyni a jednu z příčin jeho rozvodu Camillu Parker-Bowlesovou v kapli sv. Jiří na Windsorském hradu.

Camilla neužívala titulu princezna z Walesu, na který měla díky sňatku právo, a místo toho byla podle jednoho z titulů svého manžela nazývána vévodkyní z Cornwallu.

Charles: Nejstarší korunovaný Brit

O KRÁLI KARLOVI III. ČTĚTE ZDE>>

Charles se začal osobně angažovat ve prospěch ochrany životního prostředí, zejména ochrany klimatu. A sám se snaží v praxi životní prostředí chránit. Jeho venkovské sídlo v Highgrove je zásobováno elektřinou vyráběnou z obnovitelných zdrojů energie a jeho vozy pohání bionafta.

Po smrti královny Alžběty II. 8. září 2022 se princ Charles stal králem Karlem III., a tak i nejstarší osobou korunovánou britským monarchou. Ke korunovaci došlo 6. května 2023.

V únoru 2024 přišla z Buckinghamského paláce zdrcující zpráva. Král Karel III. má rakovinu.

 

Články o celebritě

Meghan si hraje na Dianu (†36). Chce trumfnout princeznu Kate? Meghan si hraje na Dianu (†36). Chce trumfnout princeznu Kate? Podoba čistě náhodná, nebo rafinovaný kalkul? O tom, že se Meghan Markleová (42) ráda stylizuje do p... číst článek
Překvapivý krok královské rodiny: Ukáže soukromí a místo skonu královny (†96) Překvapivý krok královské rodiny: Ukáže soukromí a místo skonu královny (†96) Pokud jste někdy toužili vidět na vlastní oči místo, kde nejraději tráví čas britský král Karel III.... číst článek
Král Karel III. poprvé na veřejnosti: Vypadá lépe, než se čekalo Král Karel III. poprvé na veřejnosti: Vypadá lépe, než se čekalo Král Karel III. (75) si nenechal ujít tradiční velikonoční bohoslužbu, která se v neděli 31 3. konal... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Alena Karešová
Alena Karešová
zobrazit profil Olga Sommerová
Olga Sommerová
zobrazit profil Si  Ťin-pching
Si Ťin-pching
zobrazit profil Ondřej Havelka
Ondřej Havelka
zobrazit profil Vendula Hopjáková
Vendula Hopjáková
zobrazit profil Lilibet Diana Mountbatten-Windsor
Lilibet Diana Mountbatten-Windsor
zobrazit profil Tom Hiddleston
Tom Hiddleston