Josef Mareš

Datum narození: 25. 2. 1964
Místo narození: Praha
Profese: policista, scenárista
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Josef Mareš dlouhá léta pracoval u pražské mordparty. Tu dokonce dlouho vedl. Své zkušenosti s vyšetřováním vražd následně zúročil i při psaní scénáře pro Případy 1. oddělení.

Vystudoval kybernetiku na ČVUT a Policejní akademii. U policie Josef Mareš (narozen 1964) začínal jako vyšetřovatel v Praze 4. V roce 1992 postoupil na Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy.

JOSEF MAREŠ - Z POLICISTY SCENÁRISTOU

Vraždy začal vyšetřovat roku 1993

V letech 1993 až 2001 působil jako vyšetřovatel I. oddělení tehdejšího odboru vyšetřování, jehož náplní práce bylo řešení násilných trestných činů. Josef Mareš se zabýval zejména vyšetřováním mordů (např. vraždou manželky již zesnulého Ivana Jonáka, proslulého svým podnikem Discoland Sylvie nebo případem tzv. orlických vrahů - pachatelé své oběti naházeli v sudech do přehrady.

Šéfem I. oddělení byl Josef Mareš v letech 2001 až 2004, poté působil na postu zástupce velitele Služby kriminální policie a vyšetřování. V říjnu 2010 se stal vedoucím týmu „Anička“, který měl objasnit zmizení Anny Janatkové. Dívka byla po týdnech usilovného pátrání nalezena mrtvá. Od roku 2011 byl opět šéfem I. oddělení, tedy pražské mordparty.

O JOSEFU MAREŠOVI ČTĚTE ZDE>>

Praxi kriminalisty zúročil při psaní scénáře Případů 1. oddělení

Svou letitou praxi u policie Josef Mareš zúročil v kriminálním seriálu České televize Případy 1. oddělení (1., 2. a 3. série). Na jeho psaní spolupracoval se scenáristou Janem Malindou, který též nemá filmařské vzděláni (studoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK v Praze). Společně vytvořili sériie epizod, které vycházejí ze skutečných případů, jsou poutavě zpracovány, a to i přesto, že neodhalují zdaleka všechny „fígle“ mužů zákona.

PŘÍPADY 1. ODDĚLENÍ ONLINE

Na oblíbenosti tohoto seriálu z produkce České televize má jistě nemalý podíl skvělé herecké obsazení (Ondřej Vetchý, Bolek Polívka, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Igor Bareš, Ondřej Malý, Stanislav Majer, Igor Chmela, Zlata Adamovská).

„Reálné předlohy seriálových postav existují. Ale jsou to opravdu jenom předlohy. Dokonalé kopie byste ale na skutečném I. oddělení hledali marně. U mě by to bylo ještě složitější. Některých případů jsem se zúčastnil jako řadový vyšetřovatel, některých už jako vedoucí oddělení. Protože jsme všechny přenesli do současnosti, byl by můj seriálový obraz vedoucí oddělení Korejs (nesympatický šéf v podání Miroslava Hanuše) a to není moc příjemná figura. Doufám, že si mě s ním diváci nebudou spojovat,“ řekl Josef Mareš v rozhovoru pro ČT.

U policie skončil v roku 2019

V pátek 13. září 2019 ředitel pražské policie rozhodl, že Josefu Marešovi končí služební poměr k poslednímu listopadu téhož roku. Vyhověl tak detektivově žádosti.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jozef Síkela
Jozef Síkela
zobrazit profil Milan Knížák
Milan Knížák
zobrazit profil Tereza Nvotová
Tereza Nvotová
zobrazit profil Petr Brábník
Petr Brábník
zobrazit profil Kateřina Táborská
Kateřina Táborská
zobrazit profil Michal Horák
Michal Horák
zobrazit profil Barbora Poláková
Barbora Poláková
zobrazit profil Jiří Švec
Jiří Švec