Thom Artway (Tomáš Maček)

Thom Artway (Tomáš Maček)

Místo narození: Vlachovice
Profese: zpěvák a skladatel

Související celebrity

Životopis

Zpěvák Thom Artway, vlastním jménem Tomáš Maček, proslul skladbou I Have No Inspiration, která se stala hitem i díky televizní reklamě. Zaujala jak posluchače, tak porotu, takže její interpret byl nominován na Objev roku v Českém slavíku 2016.

Nadaný písničkář, rodák z valašských Vlachovic, který vystupuje pod pseudonymem Thom Artway, vlastním jménem Tomáš Maček, debutoval v listopadu roku 2013 svým EP Still Standing in the Unknown, kde kromě stejnojmenné skladby jsou písničky My Heart Won't Bleed, Every 14 Day Letter či Sun is Colder.

Velký úspěch zaznamenal jeho singl I Have No Inspiration (2015). Ten živě představil divákům pořadu Bravo TV v televizi Óčko. Na kytaru ho doprovázel Martin Harich, který se k showbyznysu dostal díky úspěchu v soutěži SuperStar. „Když jsem tuhle píseň začal psát, zněla smutně a byla o něčem úplně jiném. Došel jsem do fáze, kdy už jsem opravdu nevěděl, jak dál pokračovat,“ řekl Thom Artway serveru idnes a dodal: „Napadl mě refrén I Have No Inspiration a od toho jsem se pak odrazil. Při tvorbě jsem si uvědomil, že věci by se měly brát s humorem a tak z toho vznikla píseň jiná, veselá.“ Skladba se stala známou široké veřejnosti, jelikož se objevila v televizní reklamě.

Talent a píle Thoma Artwaye jej přivedla k vítězství v kategorii Objev roku v prestižní anketě Žebřík 2015. Ocenění mu vynesl zejména již zmíněný hit I Have No Inspiration, s nímž bodoval u posluchačů i hudebních kritiků a také v rádiích a na YouTube. Záhy vydal singl Blind Man (2016), jímž znovu dokázal, že mu talent napsat působivou píseň nechybí. Ve videoklipu dal hereckou příležitost kamarádovi žijícímu na ulici. S bezdomovcem Mírou Nitchem, jenž v klipu ztvárnil hlavní postavu slepce, se Thom Artway seznámil při buskingu v Praze. Jako busker se sympatický písničkách živil na cestách v cizině. Na ulicích hrál v Austrálii, Irsku a na Novém Zélandě.

THOM ARTWAY - VŠE NAJDETE ZDE>>

Koncem září 2016 vydala nahrávací společnost Warner Music Thomu Artwayovi první studiovou desku Hedgehog. Jde o směs folku, popu a rocku. Na této jeho albové prvotině se podíleli producent Lukáš Chromek a jako hosté zpěvačky Markéta Irglová a Míša Charvátová alias Maella.

V kategorii Objev roku byl Thom Artway nominován v anketě Zlatý slavík Mattoni 2016, a to společně se zpěváky Pekařem a Sebastianem. Cenu z rukou moderátorů TV Nova Reye Korantenga a Lucie Borhyové převzal písničkář, skladatel a tanečník Pekař.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Věra Bílá
Věra Bílá
zobrazit profil Petr Chovanec
Petr Chovanec
zobrazit profil Xindl X (Ondřej Ládek)
Xindl X (Ondřej Ládek)
zobrazit profil Vladimír 518
Vladimír 518
zobrazit profil Michael Jackson
Michael Jackson
zobrazit profil Eva Dvořáčková
Eva Dvořáčková
zobrazit profil Klára Kolomazníková
Klára Kolomazníková
zobrazit profil Lionel Richie
Lionel Richie