Karel Zima

Datum narození: 13. 12. 1971
Místo narození: Liberec
Profese: herec, dabér, scenárista
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Herec Karel Zima, který na sebe upozornil roku 1990 rolí spartakiádního vraha, působí jak v televizi, rozhlase, ve filmu, v dabingu a v reklamě, tak v divadle, pro nějž i píše scénáře.

Již od dětství se Karel Zima věnoval zpěvu, byl členem dětského souboru Ještědská nota, chodil na hodiny klavíru, trombónu a navštěvoval liturgicky dramatický kroužek. V rodném Liberci už jako školák přispíval do tamní Stanice mladých reportérů při Českém rozhlasu. Již při studiu herectví na Státní konzervatoři v Praze hostoval v Divadle v Řeznické ulici, v Otevřené Divadelní Společnosti a v divadelní skupině Just, poté v divadle v Kladně a Mladé Boleslavi.

KAREL ZIMA S HOLÝM PUPKEM

V letech 1995 až 1999 byl Karel Zima ve stálém angažmá v Divadle Drak v Hradci Králové. Poté se s rodinou přestěhoval do Prahy, vrátil se na volnou nohu a spolupracoval s řadou pražských divadel, mj. s Divadlem Bratří Formanů, Divadlem Na Prádle, Komorní scénou divadla Pod Palmovkou, Divadlem v Dlouhé. V Divadle z parku začal i s psaním scénářů.

Ve filmu Karel Zima debutoval hned hlavní rolí, a to v kriminálce natočené podle skutečné události Silnější než já (1990), v níž ztvárnil několikanásobného spartakiádního vraha Jiřího Straku. Za svou dlouholetou kariéru se uplatnil v menších a větších rolích různého charakteru, v televizi a ve filmu jich má na svém kontě na dvě stovky. Jednu z výraznějších zpodobnil např. v komedii Jakuba Sluky Non Plus Ultras (2004) společně s kolegy Davidem Novotným, Vladimírem Dlouhým a Matějem Hádkem či v romantickém dramatu Petra Nikolajeva Kousek nebe (2004), v příběhu lásky a přátelství za zdmi komunistické věznice 50. let 20. století.

ROZHOVOR S KARLEM ZIMOU NAJDETE ZDE

S Petrem Vaňkem, Lukášem Langmajerem a Martinem Myšičkou Karem Zima moderoval pořad U6 - Úžasný svět techniky, v němž si soutěžící vyzkoušeli fyzikální zákony na vlastní kůži. Objevil se v dramatické sérii z produkce HBO Pustina (2016) režisérů Ivana Zachariáše a Alice Nellis. Jednu z významných rolí ztvárnil v krimi seriálu Jitky Bártů Temný kraj (2017) s Lukášem Vaculíkem, psem a Kristýnou Novákovou Fuitovou v hlavních rolích.

Herec Karel Zima spolupracoval na mnoha zahraničních projektech (filmy a reklamy), hrál v řadě studentských snímků, je také autorem několika scénářů televizních pořadů a skečů, spolupracoval s Českým rozhlasem a uplatnil se i v dabingu.

O KARLU ZIMOVI ČTĚTE ZDE>> 

Zálibou Karla Zimy jsou kaskadérské kousky. Vyzkoušel si např. skok z jedoucího vlaku či bungee jumping. Mezi jeho zájmy patří hry všeho druhu, badminton, stolní tenis, bowling, rybaření a vaření.

S bývalou manželkou, slovenskou herečkou Magdalenou Zimovou, rozenou Matejkovou, má Karel Zima dceru Agátu a syna Jonáše

V červenci 2022 si Karel Zima vzal svou přítelkyni Lucii Kumbárovou. Rok nato se jim narodil syn Eliáš.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Jenna Ortega
Jenna Ortega
zobrazit profil Juraj Hrčka
Juraj Hrčka
zobrazit profil Mark Kristián Hochman
Mark Kristián Hochman
zobrazit profil Petra Vajdová
Petra Vajdová
zobrazit profil Jana Stryková
Jana Stryková
zobrazit profil Richard Gere
Richard Gere
zobrazit profil Cliff Curtis
Cliff Curtis