Jiří Zmožek

Jiří Zmožek

Datum narození: 21. 2. 1943
Místo narození: Otrokovice
Profese: skladatel, zpěvák, textař, klavírista
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Jiří Zmožek psal písně pro velkou část československého hudebního nebe. Sám pro sebe si pak napsal hity jako Už mi, lásko, není 20 let, nebo Říkej mi táto.

Hudebník Jiří Zmožek pracoval na dole Klement Gottwald, posléze jako prodavač knih a gramodesek. Složil stovky skladeb pro řadu českých interpretů. Zřejmě největším hitem, který napsal pro sebe, se stala píseň Už mi, lásko, není 20 let, dále pak písně Říkej mi táto nebo Otče můj.

JIŘÍ ZMOŽEK A OBŘÍ NÁDOR NA KRKU

Zmožek psal písně pro Gotta, Zagorovou i Vondráčkovou

Jako skladatel Jiří Zmožek spolupracoval s hvězdami československého hudebního nebe, jakými byli Karel Gott, Hana Zagorová, Marie Rottrová, Helena Vondráčková či Věra Špinarová.

V roce 1985 Jiří Zmožek složil hudbu (text Zdeněk Rytíř) k songu Nejhezčí dárek, který nazpívalo na pět desítek zpěváků. Kromě něj třeba Iveta Bartošová, Michal David, Petra Janů, Dalibor Janda, Lenka Filipová, Václav Neckář či Jiří Korn.

V devadesátých letech se upnul k víře

V polovině 90. let 20. století se po podnikatelském a zároveň také rodinném krachu někdejší hitmaker Jiří Zmožek upnul k víře v Boha a začal se věnovat skládání křesťanských písní a duchovní službě v různých církvích, mj. v římskokatolické.

O JIŘÍM ZMOŽKOVI ČTĚTE ZDE>>

V prvním manželství měl Jiří Zmožek dceru a syna Marcela, který se stal též skladatelem, zpěvákem a textařem. S druhou ženou, jež v době jejich sňatku byla již opakovaně matkou, počal jednoho potomka.

 

Články o celebritě

Další Hudebníci

zobrazit profil Terezie Kovalová
Terezie Kovalová
zobrazit profil Sebastian Navrátil
Sebastian Navrátil
zobrazit profil Janis Sidovský
Janis Sidovský
zobrazit profil Michal Prokop
Michal Prokop
zobrazit profil Ota Baláž
Ota Baláž
zobrazit profil Samuel Juan Torres
Samuel Juan Torres
zobrazit profil František Soukup
František Soukup
zobrazit profil Zdeněk Jurečka
Zdeněk Jurečka