Miroslava Němcová

Datum narození: 17. 11. 1952
Místo narození: Nové Město na Moravě
Profese: politička ODS, 6. senátorka za obvod č. 27 - Praha 1
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Miroslava Němcová se ve volbách 2020 stala senátorkou za ODS. V letech 2010 až 2013 byla předsedkyní Sněmovny.

Po Střední zemědělské a technické škole v Havlíčkově Brodě Miroslava Němcová, rozená Daňková, pracovala jako odborný referent Českého statistického úřadu. V letech 1992 až 2007 vlastnila knihkupectví ve Žďáru nad Sázavou.

MIROSLAVA NĚMCOVÁ SE PUSTILA DO BABIŠE

Němcová se poslankyní stala roku 1998 

Členkou ODS se Miroslava Němcová stala roku 1992. Dva roky nato byla za ODS zvolena zastupitelkou a radní Žďáru nad Sázavou. V komunálních volbách 1998 mandát díky preferenčním hlasům obhájila. V obou funkcích setrvala až do voleb 2002, v nichž nekandidovala.

V historicky prvních senátních volbách roku 1996 Miroslava Němcová neúspěšně kandidovala v obvodě č. 51 - Žďár nad Sázavou. Do vrcholné politiky vstoupila roku 1998, kdy získala poslanecký mandát, který opakovaně obhájila.

V letech 2002 až 2006 byla místopředsedkyní a poté čtyři roky 1. místopředsedkyní Sněmovny. V letech 2010 až 2013 zastávala post předsedkyně dolní komory. Na dva roky (2010 až 2012) se stala 1. místopředsedkyně ODS. Neúspěšně se pokoušela získat funkci šéfky strany.

Němcová vzdala boj o hlavu státu

Miroslavě Němcové se nevyhnula kritika opozičních politiků. Např. David Rath (s jehož trestním stíháním později vydala souhlas) ji označil za kleptomanku, když připomněl aféru se služebním autem, které půjčila synovi, nebo Jiří Paroubek pro změnu za fanatičku.

O Miroslavě Němcové se spekulovalo jako o možné kandidátce ODS na prezidentku ČR ve volbách 2013. Sama tehdy potvrdila, že by případnou nominaci přijala. Později ale kandidaturu vzdala, byla přesvědčena, že Česku více prospěje jako předsedkyně Sněmovny.

ODS chtěla Němcovou za premiérku

Po odstoupení Petra Nečase z funkce předsedy vlády kvůli tzv. kauze Nagyová ODS Miroslavu Němcovou navrhla na tento post, čímž by se stala první českou premiérkou. Prezident Miloš Zeman ale jmenoval do čela vlády nestraníka Jiřího Rusnoka. Poté následovaly předčasné volby. V dalších volbách post v dolní komoře obhájila.

Do voleb 2020 Miroslavu Němcovou ODS (společně s TOP 09 a hnutím STAN) vyslala vybojovat křeslo v horní komoře za obvod č. 27 - Praha 1. Ve druhém kole porazila Václava Hampla, který tak post v Senátu neobhájil.

Proč Němcová nechce na Hrad?

Podle informací médií Miroslava Němcová zvažovala kandidaturu na Hrad v prezidentských volbách 2023. Nakonec se ukázalo, že si to rozmylela.

O MIROSLAVĚ NĚMCOVÉ ČTĚTE ZDE>>

V roce 1988 se Miroslavě Němcové podařilo překonat nádorové onemocnění, přestože jí lékaři nedávali velké šance.

S manželem Vladimírem Němcem politička vychovala syna Pavla.

 

 

 

Články o celebritě

Vdova po Vávrovi (†100): Týdny v umělém spánku, váha 30 kg Vdova po Vávrovi (†100): Týdny v umělém spánku, váha 30 kg Těžký covid ji navždy poznamenal. Režisérka Jitka Němcová (72), vdova po legendárním filmaři Otakaru... číst článek
Válkovi se ze slov Duška o rakovině »vaří krev«: Pavědecké nesmysly! Zuří i další politici Válkovi se ze slov Duška o rakovině »vaří krev«: Pavědecké nesmysly! Zuří i další politici Slova herce a moderátora Jaroslava Duška, který se nechal slyšet, že lidé si za rakovinu mohou sami,... číst článek
10 let od pádu Petra Nečase: Jak skandál okolo někdejšího premiéra změnil tvář české politiky? 10 let od pádu Petra Nečase: Jak skandál okolo někdejšího premiéra změnil tvář české politiky? Zásah policie na Úřadu vlády, ministerstvu obrany i řadě dalších míst před deseti lety, 13. června 2... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Ivo Valenta
Ivo Valenta
zobrazit profil Jan Pijáček
Jan Pijáček
zobrazit profil Si  Ťin-pching
Si Ťin-pching
zobrazit profil David Smoljak
David Smoljak
zobrazit profil Josef Vacek
Josef Vacek
zobrazit profil Jitka Seitlová
Jitka Seitlová
zobrazit profil Miroslav Poche
Miroslav Poche