Karel Kachyňa

Karel Kachyňa

Datum narození: 1. 5. 1924
Datum úmrtí: 12. 3. 2004
Místo narození: Vyškov
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Karel Kachyňa dostal Českého lva za dlouholetý přínos českému filmu. Ačkoli měly jeho snímky často omezený rozpočet, zařadily se mezi nejlepší z nejlepších.

Kdo by neznal legendární filmy a herce s nimi spojené, jako např. Zlatí úhoři (1979) v čele s Vladimírem Menšíkem, Slávkou Hozovou, Martinem Mikulášem nebo Rudolfem Hrušínským, Lásky mezi kapkami deště (1979), v nichž se předvedl charismatický Lukáš Vaculík, Smrt krásných srnců (1986), kde jsme mohli sledovat skvělý výkon Karla Heřmánka nebo film z fotbalového prostředí z roku 2002 Kožené slunce s Ondřejem Vetchým. Všechny jsou dílem Karla Kachyni.

Kachyňovo Ucho leželo léta v trezoru

Režíroval více jak 50 českých filmů. Se spolužákem Vojtěchem Jasným Karel Kachyňa začínal natáčet nejprve dokumentární filmy: Nic není zamračeno, Neobyčejná léta či Lidé jednoho srdce.

S komunisty měl těžkosti, jeho film Ucho s Radoslavem Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou skončil na dlouhá léta v trezoru. Ve svých filmech se Karel Kachyňa snažil zobrazit skutečnost. Problémy každodenního života v různých dobách.

Českého lva Kachyňa dostal roku 1996

Byl přeborníkem na zachycení sebemenšího detailu. „Kachyňovi věříte, že to tak skutečně v té době bylo, je to věrné, dokonalé,“ zhodnotil tvorbu Karla Kachyni bavič a herec Jiří Krampol.

V roce 1996 dostal Karel Kachyňa Českého lva za dlouholetý přínos českému film.

Kachyňa byl manželem Mihulové

O KARLU KACHYŇOVI ČTĚTE ZDE>>

Manželkou se mu stala o 41 let mladší Alena Mihulová, se kterou měl dceru Karolínu. Z prvního manželství měl dceru Elišku. S Alenou se seznámili při natáčení jeho filmu Sestřičky, kde zazářila i další výrazná postava české kinematografie Jiřina Jirásková.

Smrt Karla Kachyni byla pro Alenu Mihulovou velmi zdrcující.

 

Články o celebritě

Další Filmaři

zobrazit profil Matyáš Řezníček
Matyáš Řezníček
zobrazit profil Michal Nohejl
Michal Nohejl
zobrazit profil Vladimír  Morávek
Vladimír Morávek
zobrazit profil Jaroslav Kučera
Jaroslav Kučera
zobrazit profil Martin Knopp
Martin Knopp
zobrazit profil Dan Svátek
Dan Svátek
zobrazit profil Jozef Halász
Jozef Halász